Index Vakbarát Hírportál

Elbeszélgetett Orbánnal az EP-elnök a sorostervezésről

2017. november 17., péntek 13:07

Az Európai Bizottság alelnöke nem tud arról, hogy a testület a „Soros-tervet” hajtaná végre, ahogy azt kormánypolitikusok állítják és a nemzeti konzultáció is sugallja.  „Egyértelműen ki kell jelenteni, hogy az Európai Bizottságnak semmilyen olyan „tervről” sincs tudomása, melynek pontjait Ön levelében említi” – válaszolta Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselőnek Frans Timmermans alelnök. Korábban Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar tagja is kijelentette, hogy nem beszéltek ilyesmiről és nincs a munkatervükben, szerinte az egész csak kampányfogás.

Frans Timmermans felsorolta, milyen intézkedéseket javasolt az Európai Bizottság, köztük „a visszatérésre kötelezett személyekre vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelését”, egy 50 ezres, önkéntes áthelyezési programot EU-n kívüli menekülteknek és az uniós menekültügyi rendszer reformját.

Utóbbinak része egy, már az EU-n belüli menedékkérőket kötelezően áthelyező rendszer, amiről tegnap szavazott az Európai Parlament. A képviselőtestület meg is kapta, hogy szintén a „Soros-tervet” hajtja végre – holott a kötelező EU-n belüli áthelyezést ellenzi Soros György cikke, amivel a kormány a „terv” létezését szokta alátámasztani.

Az Európai Bizottság elnöke, Antonio Tajani korábban ígéretet tett rá, hogy a mai göteborgi uniós csúcson beszél a nemzeti konzultációról Orbán Viktorral. Az ügyet a liberálisok EP-frakcióvezetője vetette fel és a többi képviselőcsoport vezetői (köztük a Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppárt) tárgyalta.

Antonio Tajani Göteborgban megerősítette nekünk, hogy valóban találkozott a magyar miniszterelnökkel. „Sok kétoldalú találkozóm van” – tárta szét a kezét. Amikor a nemzeti konzultációról kérdeztük, elismerte, hogy ez is egy téma volt a sok közül, de szűkszavú volt arról, pontosan hogyan ment az egyeztetés. „Világossá tette az álláspontját” – mondta a magyar miniszterelnök válaszáról.

Rovatok