Index Vakbarát Hírportál

Leszámolnának az uniós mézpancsolással

2017. december 6., szerda 16:13

„Kiváló eredménnyel zárult a méz-jelentés szövegének kialakításáról szóló árnyék-jelentéstevői találkozó, sikerült ugyanis megoldanom a felmerülő politikai kérdések 90-95 százalékát” - jelentette ki Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő a jelentésről szóló frakcióközi egyeztetést követően, Brüsszelben. A néppárti témafelelős hozzátette: a jelentés főszövegéről megszületett a politikai megállapodás, így már csak a preambulum megtárgyalása és a szavazás maradt hátra. Még a jövő év első negyedében megszületik majd az Európai Parlament állásfoglalása az EU méhészeti ágazata előtt álló kihívásokról és kilátásokról.

Erdős Norbert szerint főleg az európai méhcsaládszám és a méhészeti nemzeti programoknak adott uniós támogatás alakulásának összehasonlításán ment a vita. „A liberális, szocialista, konzervatív és a zöld képviselőtársak nem szeretnének kitérni a támogatások területére, ehelyett megfelelő finanszírozást akarnak a méhészeti ágazatnak. Világossá tettem számukra, hogy egy pontos javaslatot mégis meg kellene jelentetni a szövegben, így végül a méhészeti támogatások 50 százalékos emelésének szükségességében állapodtunk meg” - jelentette ki Erdős Norbert.

Szintén többeknek gondot okozott az, hogy egyfajta kártérítési rendszert vezessenek be. A liberális frakció ez ellen határozottan tiltakozott, mivel nem szeretne az amúgy is alulfinanszírozott nemzeti programokra további terheket róni. „Az árnyék-jelentéstevői találkozón kiemeltem, hogy ez a javaslat nem veszélyezteti a támogatásokat, mivel úgyis a tagállamok döntenek a programok költségvetésének felhasználásáról. Itt a javaslat egy lehetőséget vázol fel” - jelentette ki a néppárti politikus. „A liberális frakció végül elfogadta a javaslatom, így ez az opció benne marad a szövegben” - tette hozzá a képviselő.

A liberális frakció azonban elsősorban a méz-jelentés sarokkövét jelentő rendelkezést, az „EU-s és EU-n kívüli országokból származó mézek keveréke” címke rosszallását és e helyett a kevert mézekben az összetevők pontos eredete egyenkénti feltüntetésének és a százalék-arány jelzésének jelölésének a kötelezettségét támadta az egyeztetésen. „Fenntartásukat jelezték, mert a címkézés általam javasolt módosításával szerintük sérülne az EU belső piacán az áruk szabad áramlása és indokolatlan többletterhet okoznánk a mézcsomagolóknak és -kereskedőknek.” Válaszul kiemelte, hogy pont a jelölés miatt keverhetik az uniós mézet kívülről behozott, hamisított termékekkel úgy, hogy a fogyasztónak fogalma se legyen arról, hogy valójában mit vásárol. A békéscsabai politikus hozzátette: a méz-jelentés egyik fő célja véget vetni ennek a gyakorlatnak, így nem tud engedni ebből a javaslatából. „A többi árnyék-jelentéstevő kiállt az álláspontom mellett, így meglett a többség a fő javaslatom keresztülvitelére” - jelentette ki az EP mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának tagja.

A konzervatívok és a liberálisok nem akartak külön pénzt adni mézmarketingre, de Erdős Norbert szerint ő elmagyarázta nekik, miért lenne erre szükség, és végül ezt nem utasították el.

A fideszes politikus egy esetben engedni kényszerült az árnyék-jelentéstevőknek, a hivatalos méhészeknek adott könnyítéseknél.

A végső javaslatról az EP bizottsága január 23-án, míg a plenáris ülés várhatóan jövő februárban szavazhat.

(EPP magyar küldöttsége)

Rovatok