Index Vakbarát Hírportál

Ír miniszterelnök: a jobb jövő ideálja még mindig inspirálja Európát

2018. január 17., szerda 22:03

Szerda délelőtt tárgyalták meg a képviselők Leo Varadkar ír miniszterelnökkel az EU jövőjéről szóló elképzeléseket.

Köszöntő beszédében Antonio Tajani, az EP elnöke azt mondta, hogy hivatalba lépése első napja óta azon dolgozik, hogy Európát közelebb hozza a polgárokhoz, akit megoldásokat várnak a munkahelyek, a migráció és a biztonság problémáira. Az uniós vezetőkkel folyatott nyílt vita segíti ezt a folyamatot.

 

"Az európai gondolatot mindig az optimizmus és a jobb jövőbe vetett hit inspirálta. Ez a gondolat ma nyomás alá került, de nem roppant meg. A múlt eredményei alapján újult erővel nézünk szembe a jövő kihívásaival" - fogalmazott az ír kormányfő.

 

A kontinens jövőjéről szólva a miniszterelnök az európai demokrácia fejlesztésének legfontosabb feladatai közé sorolta a transznacionális választási listák felállítását, a gazdasági és monetáris unió kiteljesítését és a nagy cégek tisztességes adózását. Az ír EU-tagság közeledő 45 éves jubileuma kapcsán megköszönte a képviselők brexit tárgyalások alatt nyújtott támogatását és azt hangsúlyozta, hogy amit a tárgyalóasztalnál megígértek, azt be kell tartani.

 

Az EP frakcióvezetőinek döntő többsége üdvözölte Leo Varadkar demokratikusabb unióra tett javaslatait, hozzátéve, hogy Írországhoz hasonlóan polgárai érdekében az EU is képes változásra. A képviselők a Nagypénteki megállapodás maradéktalan érvényesülése érdekében teljes támogatásukról biztosították Írországot a brexit tárgyalások során. 

Rovatok