Index Vakbarát Hírportál

Juncker visszavárja a briteket az EU-ba

2018. január 17., szerda 16:39 | aznap frissítve

EP-képviselők befenyítették a briteket. Az Európai Bizottság elnöke arról ábrándozik, hogy visszatérnek.

Történt előrelépés a brit kilépési tárgyalásokban, de a neheze csak most következik, vélekedtek európai parlamenti képviselők a brexitről tartott szerdai vitájukon Strasbourgban. 

Kicsit megfenyegették a brit kormányt. Arra figyelmeztették Theresa Mayt és minisztereit, hogy ne vegyék biztosra a decemberben megkötött részleges megállapodást. Sürgették, hogy minél előbb hivatalos formába kell önteni az egyezséget a kilépés feltételeiről.

„Felszólították a brit felet, hogy tegye világossá az EU-hoz fűződő jövőbeni viszonnyal kapcsolatos elképzeléseit és lehetőleg ne olyan ügyekkel foglalkozzon, mint az útlevelek színe, amiről egyébként eddig is szabadon dönthetett. Egyes képviselők leszögezték, hogy semmilyen viszony nem érhet fel a teljes jogú EU tagság előnyeivel” – áll az Európai Parlament közleményében.

London még nem döntötte el, hogy szabadkereskedelmi egyezményt szeretne kötni az EU-val miután kilép, maradna-e a vámunió tagja, esetleg el sem hagyná a közös piacot. Itt írtunk bővebben erről a dilemmáról.

Guy Verhofstadt, az EP brexit koordinátora garanciákat vár Londontól arra nézve, hogy  az Egyesült Királyságban élni kívánó uniós állampolgárok a megállapodás szerinti feltételekkel kapnak majd tartózkodási engedélyt a kilépés után. A brit fél által javasolt új tartózkodási státusz csak azután léphet életbe, hogy lejár a kilépést követő átmeneti időszak.

A decemberi megállapodás arról szólt, hogy a kilépésig egyik uniós állampolgárnak sem változik a jogállása, aki Nagy-Britanniában él. Ezután vezethetnék be, hogy csak tartózkodási engedéllyel maradhatnak ott, és a tartózkodási engedélyhez nagyon könnyen hozzá kell, hogy jusson az, aki már a brexit előtt az Egyesült Királyságba költözött.

Juncker, a megbocsátó

Az EU mindennapi ügyeit igazgató testület, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt szerdán az Európai Parlamentben. Jean-Claude Juncker azt mondta: a Brexitnek nem lesznek nyertesei, a britek távozása „katasztrófa”, „vesztes helyzet minden fél számára”.

„Ha a britek más utat kívánnak választani, készek vagyunk erről tárgyalni.” Ha London a maradás mellett dönt, akkor ezt lehetővé kell tenni. Ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba, tette hozzá.

Theresa May brit kormányfő szóvivője ugyanakkor kedden kizárta egy második népszavazás lehetőségét, írta az MTI.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép:   Theresa May  és  Jean-Claude Juncker  - fotó:  Jack Taylor / Getty Images Hungary)

Rovatok