Index Vakbarát Hírportál

EU-biztos: Tudnánk ellenőrizni a külső határokat, csak akarni kell

2018. január 24., szerda 11:53

Günther Oettinger sokkal többet költene az unió külső határainak védelmére.

Az uniós költségvetésért felelős német EU-biztos, Günther Oettinger az Európai Parlamentben beszélt szerda délelőtt arról, hogy szerinte mire kellene többet költeni az EU következő hét éves büdzséjében.

Az Európai Unió 1988 óta több éves ciklusokra osztja be a forrásait. A mostani ciklusról 2013-ban egyeztek meg, és azóta sokminden változott az Unióban. Fontossá vált néhány feladat európai szinten, például a határvédelem és a terrorizmus elleni küzdelem, a migráció, segély az Európán kívül élő migránsoknak, a külföldi fejlesztési segélyezés, a honvédelmi kutatás és maga a honvédelem, emelte ki a biztos.

Ezért 2020 után sokkal több pénzt kell fordítani ezekre a területekre. Elsősorban meg kellene erősíteni az Európai Unió határvédelmi ügynökségét, a Frontexet, mondta Oettinger.

„A tagállamoknak van mondjuk százezer határőrük. A Frontexnek talán ezer. Nem kell hozzá matematikus diploma, hogy megértsük: jobb, ha a külső határt őrizzük alaposabban, ha ott ellenőrzünk mindenkit, hogy jogos-e a határátlépése, mert polgárháború dúl az otthonában, vagy mert a családjához igyekszik, és visszaküldjük azokat, akiknek nincs joga maradni. Jobb így eljárni, mint leállítani a szabad mozgást az EU-n belül, és a határokat ellenőrizni például két német tartomány között.”

Ebből a példából úgy tűnik, hogy a német biztosnak elsősorban az fáj, hogy Bajorországban a konzervatív kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) sokat beszél a belső határok visszaállításáról.

„Ha a bajor barátaim és pártszövetségeseim határellenőrzést akarnak a Német Szövetségi Köztársaságon belül, tudniuk kell, hogy ez nem alkotmányos, mert a határellenőrzés szövetségi kompetencia.” Politikai okokból tartják a köztudatban a határellenőrzés témáját, hogy választókat szerezzenek, vélekedett a biztos, akinek a saját pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) régóta közösen politizál a CSU-val a berlini Bundestagban.

Oettinger ehelyett inkább az európai határőrséget és a parti őrséget szeretné „jó ezer emberrel” bővíteni, hogy Málta, Ciprus, Görögország, és a többi ország, amelyeknek szüksége van rá, hozzáférhessenek ehhez az állományhoz, ha kell.

„Van rá mód, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a külső határokat, csak akarni kell – mondta. – Teljesen visszaállítani az EU-n belüli szabad mozgást, ez lesz a következő hétéves költségvetés egyik feladata.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok