Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz a civilekkel való menekültügyi együttműködést szorgalmazza

2018. január 24., szerda 09:13 | aznap frissítve

Miközben itthon a Fidesz egy jogi szempontból alig értelmezhető törvénytervezettel és egy újabb kormányzati kampánnyal támadja a menekültügyekben érintett magyarországi civil szervezeteket, addig a Fidesz brüsszeli képviselői múlt hét kedden, egy nappal a "Stop Soros" intézkedéscsomag bejelentése előtt az Európai Parlamentben (EP) megszavazták, hogy a civil szervezetekkel együtt kell munkálkodni a menekültek érdekében – vette észre a Magyar Nemzet.

A kormánypártok tíz európai parlamenti képviselője is igent mondott egy olyan állásfoglalásra, amely határozottan támogatón fogalmaz a magyar kormány által ellenségként kezelt, mindig csak a bevándorlás segítőinek nevezett csoportokkal kapcsolatban. Az állásfoglalást olyan meghatározó politikusok is támogatták, mint Deutsch Tamás, Szájer József vagy Gál Kinga, az Európai Néppárt frakciójának fideszes képviselői közül egyedül Hölvényi György nyomott nemet.

A dokumentum több mint negyven ajánlást fogalmaz meg az Európai Bizottság és a tagállamok számára a nemek közötti esélyegyenlőségtől az "éghajlati igazságosság"-ig. A kormány menekült- és civilellenes kampányai miatt az ajánlások közül kettő különösen érdekes:

Az egyik ajánlás felszólítja az Európai Bizottságot, kooperáljon a civil társadalmi és emberi jogi szervezetekkel annak érdekében, hogy a menekültek és a lakóhelyüket elhagyó személyek emberi jogait tiszteletben tartsák, különös tekintettel a kiszolgáltatott nőkre és lányokra.

De ugyanez az állásfoglalás a tagállamokat is felszólítja, hogy

a nők és lányok bármilyen jellegű zaklatásának elkerülése érdekében a helyi civil társadalmi szervezetekkel együttműködve támogassák, erősítsék meg, illetve vezessenek be ellenőrzési mechanizmusokat azokban a lakóhelyüket elhagyó vagy migráns személyeket befogadó központokban, ahol nem állnak fenn a nemi alapú erőszak megelőzéséhez szükséges minimális feltételek.

Azaz a Fidesz brüsszeli képviselői a magyar kormányt lényegében a civilekkel való összefogásra szólították fel. Egy nappal rá Budapesten pedig bejelentették azt a törvénytervezetet, ami egyebek között arra kötelezné a civil szervezeteket, hogy vallják be, ha az illegális migráció támogatói, ezzel együtt pedig 25 százalékos illetékkel sújtanák külföldről kapott támogatásaikat.

Frissítés: 

A cikk megjelenését követően a Fidesz kiadott egy közleményt, melyben a párt állítja, a Fidesz európai parlamenti delegációja a nők elleni erőszakot elítélő és a női esélyegyenlőséget támogató parlamenti jelentést szavazta meg, mivel következetesen elítéli a nők elleni erőszakot és támogatja a nők esélyegyenlőségét. 

Ahogyan következetesen elutasítjuk például a kötelező betelepítési kvótát és támogatjuk azt, hogy Magyarország megmaradhasson magyar országnak. Szemben a magyar ellenzéki képviselőkkel, akik a Soros-terv végrehajtóiként Brüsszelben is mindent megtesznek és mindent megszavaznak annak érdekében, hogy hazánk bevándorló országgá váljon.

Frissítés 2.:

Schöpflin György fideszes EP-képviselő az ATV-nek utóbb azt mondta, egyrészt nagyon kimerítő másfél órás ülés volt a szóban forgó, másrészt valójában nem is tudta, hogy mit szavaz meg akkor és ott az Európai Parlamentben.

„Bevallom, nem tudom, miről szól ez az állásfoglalás. Én a Fidesz-csoport szavazási listája szerint szavaztam, amit Járóka Lívia készített el.”

Erről a javaslatról van szó

Megkerestük a szóban forgó javaslatot, a címe „állásfoglalás a nőkről, a nemek közötti egyenlőségről és az éghajlati igazságosságról”, el lehet olvasni magyarul az Európai Parlament internetes oldalán. Az EP saját kezdeményezése ez a javaslat, jogi kötelező ereje nincsen a nemzeti kormányokra, csak felhívja a figyelmüket néhány fontos problémára, és felszólítja őket, hogy tegyenek konkrét lépéseket a megoldásukra. Bíróság előtt azonban ez alapján az állásfoglalás alapján nem kérheti számon őket, ha mégsem teszik meg ezeket a lépéseket.

Három pontban emlegetik a civil szervezeteket a szövegben. Az Európai Parlament

„26.  felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy a nők és lányok bármilyen jellegű zaklatásának elkerülése érdekében a helyi civil társadalmi szervezetekkel együttműködve támogassák, erősítsék meg, illetve vezessenek be ellenőrzési mechanizmusokat azokban a lakóhelyüket elhagyó vagy migráns személyeket befogadó központokban, ahol nem állnak fenn a nemi alapú erőszak megelőzéséhez szükséges minimális feltételek;

27.  felhívja a Bizottságot, hogy a külső fellépésekre vonatkozó politikája keretében működjön együtt a civil társadalmi és emberi jogi szervezetekkel annak érdekében, hogy biztosítsa a menekültek és a lakóhelyüket elhagyó személyek emberi jogainak tiszteletben tartását, különös tekintettel a kiszolgáltatott nőkre és lányokra;

...

29.  felszólítja az EU-t és a tagállamokat, hogy a nők UNFCCC-tárgyalásokban való képviseletének további ösztönzése érdekében biztosítsanak finanszírozást a női küldöttek képzésére és részvételére; felszólítja a Bizottságot, hogy segítse elő és támogassa a női szervezetek és a civil társadalmi tevékenységek közötti kapcsolatépítést az éghajlatváltozással kapcsolatos szakpolitikák kidolgozása és megvalósítása kapcsán; felszólítja a Bizottságot, hogy biztosítsa, hogy a nőket egyenrangú résztvevőként és kedvezményezettként kezeljék valamennyi éghajlatváltozással kapcsolatos, uniós támogatással szervezett nemzeti és helyi szintű konzultáció, program és finanszírozás során.”

Rovatok