Index Vakbarát Hírportál

Lenácizta az ellenzéki politikust, kirúgták

2018. február 7., szerda 13:42 | aznap frissítve

Ryszard Czarnecki lengyel képviselőnek az EP-alelnöki székébe került a beszólás.

Ryszard Czarnecki, a lengyel kormánypárti európai parlamenti (EP) képviselő egy január 4-i blogbejegyzésben sértegetett egy másik lengyel EP-képviselőt, a polgári platformos Róża Thunt. „Szmalcowniknak” nevezte, ezt a szót használják a lengyelek a második világháború alatt a németekkel együttműködő, náci kollaboránsokra. Czarnecki az Európai Parlament 14 alelnökének az egyike.

Hat nappal később az EP négy frakcióvezetője panaszt nyújtott be ellene az Európai Parlament elnökénél. „Ezek a megjegyzések túlmennek a felelős politikai vita határán, személyes és intézményi szinten is” – írták

Január 12-én Róża Thun frakciójának, az Európai Néppártnak a szóvivője azt nyilatkozta az EUobservernek, hogy „európai parlamenti képviselők, akik vezető tisztséget töltenek be az intézményben, nem engedhetik meg maguknak, hogy úgy politizáljanak, hogy inzultálják a kollégáikat”.

A parlament vezetősége azt javasolta, hogy váltsák le Czarneckit az alelnöki pozíciójából. Szerdán döntött az ügyről a parlament plénuma, és 447 igen szavazattal 196 ellenében elfogadták a javaslatot. 

A Parlamentnek most új alelnököt kell választania. Czarnecki EP képviselő marad, de mivel nem lesz alelnök, nem lesz tagja az elnökségnek, nem képviselheti az elnök helyett az EP-t és nem vezethet üléseket.

A parlament vezetőségének javaslata nem Lengyelország vagy Czarnecki frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport ellen irányul, szögezte le közleményben az Európai Parlament. A frakciót felkérik, hogy állítson új jelöltet az alelnöki posztra.

Teljes nevén Róża Gräfin von Thun und Hohenstein 1954-ben született Krakkóban, bajosan lehetett bármi köze a nácikhoz. Czarneckinek az lehetett a gondja, hogy Róża Thun férje az osztrák arisztokrata származású Franz Graf von Thun und Hohenstein, és német hangzású neve van.

Rovatok