Index Vakbarát Hírportál

Leszavazta az Európai Parlament a nemzetek fölötti listát

2018. február 7., szerda 15:49 | aznap frissítve

Jövőre is minden képviselőt nemzeti alapon küldünk az Európai Parlamentbe.

2019 után negyvenhat képviselővel kevesebben üljenek az Európai Parlamentben (EP), ezt javasolta szerdán az EP. A tervek szerint a jövőre esedékes parlamenti választást már Nagy-Britannia nélkül tartják meg. A felszabaduló 73 képviselői helyből negyvenhatot félretesznek, 27 széket pedig szétosztanának a bentmaradó országok között.

Az a 14 ország kapna plusz helyeket, amelyek kissé alul vannak reprezentálva az Európai Parlamentben a lakosságukhoz képest. A legtöbb helyet Franciaország és Spanyolország kapná. Magyarország kimarad ebből a szórásból.

A negyvenhat felszabaduló helyet tartalékba raknák. Ezekből lehet újonnan csatlakozó országoknak mandátumokat osztani, illetve voltak olyan tervek, hogy ezekből lehetne egy összeurópai listát fölállítani a jövőbeli választásokra.

Az összeurópai lista régi vágya az európai föderalistáknak, egy olyan eszköz, amivel a nemzeti politika fölé lehetne emelni az EP-választást. Európa-szerte ismert jelöltek kerülhetnének rá, akik közül Írországtól Ciprusig lehetne szavazni.

Nem lesz közös lista

Az Európai Parlament többsége szerdán leszavazta a nemzetek fölötti lista ötletét. A legnagyobb frakció, a Fidesz-KDNP-t is a sorai között tudó Európai Néppárt mindig is ellenezte az ötletet.

A föderalisták ma újra egy felülről jövő, elit-vezérelt projekttel próbálkoztak,

ők ugyanis a transznacionális listában látnák a nemzetek feletti európai tudat megvalósulását. Ám ez egy tévedés. Európai démosz nincs” – hívta fel a figyelmet Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője, az alkotmányügyi szakbizottság koordinátora.

„Nem növelné hírnevét a Háznak, ha 27 szabadon lebegő, senkinek sem elszámoltatható képviselője lenne, politikai hatalommal, ám valódi választók, elszámoltathatóság és felelősség nélkül. Hol vannak itt a fékek és ellensúlyok?” – tette fel a kérdést Schöpflin.

A szocialista Szanyi Tibor sajnálja, hogy kútba esett a páneurópai lista. Egy ilyen kezdeményezés szerinte erősítené az EP-választás európai jellegét, miközben egyértelmű üzenetet küldene a nacionalista, euroszkeptikus erőknek: Európa erős és ellenáll a populizmusnak. Nem ért egyet azzal, hogy a nemzetek feletti listáról bejutott képviselőknek ne lenne kapcsolata a választókkal.

„Főleg akkor nem, ha garantáltan számos fiatal juthatna be ily módon az európai törvényhozásba. Egy erős fiatal kvóta felállításával képviselőket kapna egy olyan réteg, amelyről mindenki beszél, mindenki meg akar menteni – ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a törvényhozás szintjén alulreprezentált” – írta közleményben az MSZP európai parlamenti képviselője.

Nem is a parlament dönt igazából

A páneurópai lista bevezetéséhez változtatni kellene az EP-választást szabályozó törvényen, ez pedig csak a nemzeti kormányok teljes egyetértésével lehetséges.

A távozó brit képviselők mandátumának elosztását a Donald Tusk által vezetett Európai Tanácsban a nemzeti kormányok vezetői is meg fogják vitatni, mielőtt életbe léphet.

Rovatok