Index Vakbarát Hírportál

Európának a világ első számú úti céljává kell válnia

2018. március 1., csütörtök 10:46

Együttműködési megállapodást írt alá Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Zurab Pololikashvili, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkára a két intézmény közötti együttműködés erősítése és az idegenforgalom előmozdítása céljából.

Tajani kijelentette, Európának a világ első számú úti céljává kell válnia, ehhez pedig világos elképzelésekre, az ágazat még nemzetközibb működésére van szükség. Az elkövetkező tíz évben a turizmus több mint ötmillió új munkahelyet teremthet, nem utolsósorban azért, mert a turisták száma várhatóan több mint kétmilliárdra nő majd. Európa nem szalaszthatja el ezt a lehetőséget, tette hozzá.

Pololikashvili az eseményen többek között azt emelte ki, hogy az aláírt megállapodás a turizmus jövőjének egy fontos dokumentuma. Hozzátette, hogy az európai gazdaság egyik legfontosabb ágazata a turizmus, amelynek növekedése csak pozitív hatással lehet Európára.

A nap folyamán Antonio Tajani az Európai Parlament által szervezett konferencián megnyitotta az EU-Kína idegenforgalmi évet. Az EP elnöke hangsúlyozta: az uniónak fel kell készülnie arra, hogy kihasználja a kínai turizmus növekedésében rejlő óriási lehetőséget azáltal, hogy növeli az európai országok és Kína közötti menetrend szerinti járatok számát, egyszerűsíti a vízumeljárásokat, megfelelő képzéseket indít és befektetéseket támogat.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, az együttműködési megállapodás kezdeményezője közleményében azt írta, a dokumentum aláírásával a turisztikai szektor gazdasági és társadalmi befolyása miatt régóta megérdemelt helyére került az európai döntéshozatalban. A politikus szerint a turizmus az európai gazdaság harmadik legerősebb ágazata, az unió GDP-jének több mint tíz százalékát termeli. Közel huszonhatmillió munkahelyet biztosít Európában, ami a tagállamok foglalkoztatási rátájának legalább öt százalékát teszi ki.

A szocialista képviselő elmondta, jelenleg több mint százmillió kínai turista indul útnak évente. Közülük kevesebb, mint tízmillióan választják Európát úti célul, amely azt mutatja, hogy van bővülési lehetőség. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2024-ig kétszázmillió fölé fog emelkedni a kínai utazók száma, akik minden más turistánál többet költenek majd szállásra, étkezésre és vásárlásra. Magyarország is sokat profitálhat a kínai beutazásokból, ha sikerül megtartania és növelnie vonzerejét. (MTI)

Rovatok