Index Vakbarát Hírportál

Felkérték a Velencei Bizottságot a Stop Soros törvénycsomag vizsgálatára

2018. április 12., csütörtök 14:24

A nemzetközi alkotmányjogi testület mond majd véleményt a vitatott törvényjavaslatról.

Nemcsak az Európai Parlamentben foglalkoznak a Stop Soros törvénycsomaggal, amelyről a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy már májusban a magyar országgyűlés elé kerülhet.

Az európai jogállamiság fölött őrködő strasbourgi intézmény, az Európa Tanács (ET) illetékes szerve felkérte a Velencei Bizottságot a Stop Soros törvénytervezet vizsgálatára, írta az MTI csütörtökön.

A szervezet bejelentése szerint az ET alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületét még március 22-én kérték fel arra, hogy vizsgálja meg, összhangban van-e a nemzetközi emberi jogi normákkal a szóban forgó magyar törvénycsomag, amely felhatalmazná a belügyminisztert, hogy nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva betiltson bizonyos, „migrációt támogató” civil szervezeteket.

Mint közölték, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) együttműködésben készülő állásfoglalást várhatóan június végén fogják benyújtani a parlamenti közgyűlés jogi és emberi jogi bizottságának.

A kétharmados kormánypárti többséggel a törvényhozásban a Belügyminisztérium – a Stop Soros törvénycsomag részeként – felhatalmazást kap a civilek titkosszolgálati ellenőrzésére. Orbánék bepótolhatják a  menekültkvóta elleni harc 2016-ban elmaradt alkotmányba emelését, de felmerülhet a civilek, Soros György, Brüsszel és a további hasonló démonok elleni szimbolikus küzdelem alaptörvényi becikkelyezése is, írtuk korábban.

Rovatok