Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament beleszállt Junckerbe

2018. április 19., csütörtök 20:59 | aznap frissítve

Az új főtitkár „puccsszerű” kinevezése miatt bírálta az Európai Bizottságot az EP. Fel is szólíthatták volna Junckert, hogy írja ki újra az álláshirdetést, de végül ez a verzió nem ment át a szavazáson.

Martin Selmayr „puccsszerű” főtitkári kinevezése miatt bírálta az Európai Bizottságot szerdán megszavazott határozatában az Európai Parlament (EP), írta az MTI. Az Európai Bizottság – az EU javaslattevő testülete – február végén emelte a szervezet legmagasabb köztisztviselői pozíciójába a német jogászt. Előtte Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke volt.

Selmayr kinevezése teljes meglepetésként érte a brüsszeli közvéleményt, az Európai Bizottság vezetése arról sem számolt be korábban, hogy egyáltalán változást terveznek a poszttal kapcsolatban. Mivel Martin Selmayr túlzás nélkül a leghírhedtebb személyiség az uniós intézmények vezető figurái közül, a titokban tartott váltás nagy hullámokat vert a brüsszeli politikában.

A főtitkár áll a bizottság tisztviselői hierarchiájának élén, ő irányítja a döntéshozatali folyamatot, felügyeli az adminisztrációt, és tesz róla, hogy minden kezdeményezés a politikai vezetés által kiadott irányt kövesse. Azért fontos, hogy ki ül a bizottság  főtitkári székben, mert őt nem kell, hogy ötévente újraválasszák. Ha az aktuális politikai felettesei meg vannak elégedve a munkájával, nyugdíjas koráig az állásában maradhat.

Az Európai Parlament hetek óta vizsgálta, hogy minden szabályosan zajlott-e a kinevezés körül. Az Európai Bizottság nem tette nyilvánossá a kinevezés részleteit, mert nem köteles rá, mindazonáltal kijelentették, hogy a szabályoknak megfelelően jártak el.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatban a képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy az Európai Bizottság olyan módon folytatta le az új főtitkár kinevezésére irányuló eljárást, amely "általános felháborodást váltott ki és csorbította valamennyi európai uniós intézmény hitelességét".

Azt írták: ugyan lett volna rá lehetőség, hogy szabályszerű eljárással, az álláshely meghirdetésével nevezzék ki az előző főtitkár utódját, arról Juncker, a bizottság két tagja, valamint a korábbi és az új főtitkár kivételével senki nem tudott előre, a kinevezési javaslat a brüsszeli testület összes többi tagját is váratlanul érte.

Az EP leszögezte: „a kinevezés puccshoz hasonló intézkedésként is felfogható, amely feszegette a jogszabályok kereteit, sőt akár túl is lépte azokat”.

A képviselők hangsúlyozták, tisztában vannak vele, hogy az ilyen döntések visszavonása „a jogi korlátok miatt általánosságban nem lehetséges”, azonban az eljárás „újraértékelésére”, illetve a vezető tisztviselők kinevezésére vonatkozó közigazgatási eljárás felülvizsgálatára kérték az Európai Bizottságot.

Bennfentes források szerint minden EP-frakció megosztott volt az ügyben, néhányan például úgy akarták elérni Selmayr lemondását, hogy közlik, ennek hiányában nem fogja elfogadni a parlament a jövő évi költségvetést, végül azonban erre a kompromisszumra jutottak a képviselőcsoportok.

A határozatra reagálva Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos megismételte a korábbi álláspontját, amely szerint a kinevezés a szabályok betűjének és szellemének teljes körű betartásával történt, nem sértették meg a régóta követett gyakorlatot.

Kiemelte, az állásfoglalás helyesen állapítja meg, hogy a határozat nem visszavonható, és ezt nem is teszik, illetve rámutatott, hogy „valamennyi uniós intézmény önállósággal rendelkezik a saját szervezetével és személyzeti politikájával kapcsolatos ügyekben”.

Lehetett volna durvább is a szöveg, de ezt nem szavazták meg

Az Azonnali azt írja: érkezett egy olyan módosító javaslat a szöveghez hogy puszta dorgálás helyett szólítsák fel Junckert Selmayr felfüggesztésére és arra, hogy indítson új eljárást a főtitkár kinevezésére. Ezt azonban a többség a fideszes képviselők aktív közreműködésével leszavazta.

A határozat végleges szövegében az Európai Parlament nem ment túl az éles kritikán, és nem szólította fel az Európai Bizottságot a döntés visszavonására.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok