Index Vakbarát Hírportál

Új uniós fegyvert készítenek a magyarok és a lengyelek ellen

2018. április 30., hétfő 15:47

Olyan javaslatot készül benyújtani az Európai Bizottság, amelynek értelmében az uniós országok a jövőben minősített többségi szavazással felfüggeszthetnék a közösségi támogatások kifizetését az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető tagállamok, például Magyarország vagy Lengyelország esetében - jelentette hétfőn a Financial Times.

A brit üzleti napilap arról írt, hogy a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés szerdán bemutatásra kerülő tervezete alapján anélkül függeszthetnék fel a kifizetéseket, hogy a támogatások végső kedvezményezettjei károkat szenvednének.

Névtelenséget kérő illetékesek szerint az érintett tagállamok ugyanis ebben az esetben sem mentesülnének befizetési kötelezettségeik alól, ami biztosítaná, hogy az agrártámogatások és a már megkezdett beruházások ne álljanak le.

A cikk szerint az uniós alapszerződés 322. cikkére hivatkoznának az új jogszabály megalkotása során, és így - a szerződés hetes cikkével ellentétben -

A javaslat miatt fokozódhat a feszültség az Európai Bizottság, illetve Lengyelország és Magyarország között - mutattak rá a brit lapban.

Rovatok