Index Vakbarát Hírportál

Tartózkodott a Fidesz a sajtószabadságról szóló szavazáson

2018. május 4., péntek 18:03 | aznap frissítve

Az EP folyamatosan ellenőrizné a médiapluralizmus helyzetét az Európai Unióban. A fideszes képviselő szerint egy ilyen eszközt politikai befolyásolásra lehetne használni, ezért tartózkodott.

Az Európai Unió tagállamai hozzanak létre és tartsanak fenn biztonságos környezetet az újságírók számára, kérte az Európai Parlament egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

Az olasz baloldali politikus, Barbara Spinelli által jegyzett állásfoglalást nagyon nagy többséggel, 488 szavazattal fogadták el, 43 ellenében. 114 parlamenti képviselő tartózkodott, köztük a Fidesz-KDNP kilenc politikusa. 

A jelentés, amit el lehet olvasni magyarul is, alaposan végigjárja az összes problémát, amivel az európai média szembesült az utóbbi években, és arra sürgeti a nemzeti kormányokat és az Európai Bizottságot, hogy oldják meg őket.

Fenyegetett újságírók, zaklatás, álhírek

Például azt írják, hogy a tagállamoknak az újságíró szervezetekkel együttműködve létre kellene hoznia egy független és pártatlan szabályozói szervet, amely nemzeti szinten foglalkozik az újságírókkal szembeni erőszak és fenyegetések figyelésével, dokumentálásával és bejelentésével.

Név szerint megemlíti a korrupció ellen küzdő újságírónőt, Daphne Caruana Galiziát, akit tavaly októberben meggyilkoltak Máltán, valamint Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és partnerét Martina Kušnírovát, akik márciusban estek merénylet áldozatául. Az EP a szövegben mély aggodalmának ad hangot amiatt, hogy az EU-ban még mindig visszaéléseket, bűncselekményeket és halálos támadásokat követnek el az újságírókkal és a médiában dolgozókkal szemben a tevékenységük miatt.

Kiemeli, hogy a fenyegetett újságíróknak az öncenzúra elkerülése érdekében megfelelő jogi védelemre kell tudniuk támaszkodni. Az EP szerint kellene egy új irányelv, amelyik megvédi a független médiumokat az elhallgattatásuk vagy megfélemlítésük céljából indított perektől.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy az online zaklatás, a bosszúpornó és gyermekek szexuális kizsákmányolása egyre aggasztóbb méretet öltenek, ezért ki kell dolgozni olyan jogszabályokat, amelyek az emberi méltóságot egyértelműen sértő tartalmak felfedezésére, jelzésére és a közösségi médiából történő eltávolítására irányulnak.

Az EP aggódik az álhírek zabolázatlan terjedése miatt, és kéri a közösségi médiát, hogy fejlesszenek ki olyan eszközöket, amelyek lehetővé teszik az álhírek jelzését és megjelölését a gyors helyesbítés megkönnyítése érdekében.

A kormányok támogassák a független médiát

A jelentés arra is kéri a tagállamokat, hogy erősítsék meg a közszolgáltatók és az oknyomozó újságírás számára nyújtott pénzügyi támogatást, anélkül hogy a szerkesztőségek munkájába beavatkoznának, valamint azt javasolja, hogy rendszeresen ellenőrizzék a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket.

Felszólítja a Bizottságot, mint az uniós szerződések őrét, hogy kezelje helyén a tagállamok kormányai által a tömegtájékoztatás szabadságának és sokszínűségének megsértésére tett kísérleteket, mint a hatalommal való súlyos és rendszerszintű visszaélést.

A Parlament elítéli a kormányok azon kísérleteit, hogy kifinomult módszerekkel elhallgattassák a kritikus médiumokat, és eltöröljék a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét.  Például amikor „kormányzati szereplők és kormányközeli személyek kereskedelmi médiaorgánumokat vásárolnak fel, és a közszolgálati médiát saját céljaikra használják” .

Egy ponton hozzáteszi a szöveg, hogy a nemzeti hatóságoknak nem a hatalmon levő kormány érdekeit kell kielégítenie, hanem a demokratikus társadalmakét, ezért kötelesek megvédeni különösen a közmédiának a függetlenségét és pártatlanságát.

Politikai befolyásolásra lehetne használni

A Fidesz-KDNP 12 képviselője közül kilenc tartózkodott a szavazáson. Ketten, Hölvényi György és Kósa Ádám nem voltak ott, mert egyik szavazáson sem szerepel a nevük az aznapi jegyzőkönyvbenSzájer József ott volt, de ennél a pontnál nem szavazott. A magyar kormánypárti képviselők eltértek a frakcióutasítástól, mert az európai néppárti társaik szinte mindannyian jóváhagyták az állásfoglalást.

Morvai Krisztina, a Jobbik listáján bejutott független EP-képviselő is tartózkodott.

A magyar szociáldemokrata és zöldpárti képviselők megszavazták az állásfoglalást, kivéve Niedermüllert Pétert, aki szintén nem volt ott aznap. A jobbikos Balczó Zoltán is igennel voksolt. A Jobbikból már kilépett Kovács Béla sem volt ott a szavazáson csütörtökön. 

Érdeklődtünk a Fidesz-KDNP európai parlamenti küldöttségénél, hogy miért tartózkodtak a képviselőik. Gál Kinga, az EP állampolgári jogi szakbizottságának az alelnöke így indokolta a döntését:

„A médiaszabadság fontos európai érték, elfogadhatatlan, hogy az unióban újságírókat gyilkolnak meg, mert munkájukat végzik – szögezte le a hivatalos szavazatmagyarázatában. – Ugyanakkor a szavazásnál tartózkodtam, mivel a jelentés sürgeti az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot egy állandó jogállamisági mechanizmus létrehozására, valamint egy, a tagállamokban a médiaszabadság és médiapluralizmus állapotát vizsgáló mechanizmust is felállítana. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az új mechanizmusok egyértelműen a politikai befolyásolásra és nyomásgyakorlásra irányulnak. A jelentés indoklása ki is mondja, hogy Magyarországra és Lengyelországra hegyeznék ki ezen mechanizmusokat.”

Név szerint nem említi a jelentés Magyarországot vagy Lengyelországot, de az EUrologusnak is feltűnt, hogy rá lehet ismerni a magyar médiaviszonyokra, például amikor azt írják, hogy kormányzati szereplők és kormányközeli személyek kereskedelmi médiaorgánumokat vásárolnak fel, és a közszolgálati médiát saját céljaikra használják.

A Fidesz törpe kisebbségben van a saját pártcsaládjában

Ujhelyi István MSZP-s képviselő egy közleményben hívta föl rá a figyelmet, hogy a Fidesz nem szavazta meg az állásfoglalást. A szociáldemokrata politikus kiemelte a jelentésnek azt a pontját is, amiben az EP javasolja, hogy a jövőben rendszeresen ellenőrizni kellene a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket és azok felhasználását.

„A Fidesz sokadik alkalommal bizonyította be, hogy a féldiktatúrák álhírvilágát és a pórázon tartott nyilvánosságot részesíti előnyben a sokszínű és európai médiakultúrával szemben – írta Ujhelyi a szavazás kapcsán. – A magyar emberek szerencséje, hogy a Fidesz ezzel a hozzáállásával törpe kisebbségben van nem csak az Európai Parlamentben, de saját pártcsaládjában, a konzervatív Néppártban is.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok