Index Vakbarát Hírportál

A Néppárt fejezze be a hazudozást Orbán Viktorról

2018. június 12., kedd 15:10 | aznap frissítve

Tisztázzák a viszonyukat Orbán Viktorhoz és az osztrák kancellárhoz is, követelte az európai szociáldemokraták frakcióvezetője.

„Az Európai Néppártnak (EPP), és különösen a pártcsalád bajorországi ágának tisztáznia kell a viszonyát Orbán Viktor és Orbán Viktor politikája felé – jelentette ki kedden Udo Bullmann, a szociáldemokraták európai parlamenti frakcióvezetője.

A német politikus megelégelte, hogy az Európai Néppárt vezetői európai porondon a közös értékeket méltatják, „miközben a legjobb barátok Sebastian Kurzcal, az osztrák kancellárral, aki minden egyes megoldást blokkol a migrációs ügyben, és aki pedig nagy cimborája Orbán Viktornak. Orbán pedig ünnepli az idegengyűlölő kampányt, amivel újraválasztották.”

„Úgy tudom, hogy egyre többen aggódnak az EPP-ben emiatt a félresiklott szövetség miatt” – mondta Udo Bullmann.

Ne küldjenek egymásnak ellentmondó üzeneteket Orbánról

Megkérdeztük a szociáldemokrata képviselőt, hogy szerinte hogyan lehetne tisztázni ezt a kapcsolatot.

„Orbán a néppárti családban az előőrse az idegengyűlöletnek, és annak, hogy mindenféle párbeszédet ellenez a bevándorlásról, blokkol mindenféle megoldást, amelyik megfelelne a szolidaritás és a felelősség elvének, amit az Európai Unió szerződése előír – válaszolta. – Ezt politikailag meg kell tárgyalnunk.”

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 80. cikke mondja ki, hogy a határok ellenőrzésével, a menekültüggyel és a bevándorlással kapcsolatos politikákban a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elve az irányadó.

„Tartsanak erről belső vitát az Európai Néppártban, de ne küldjenek nekünk folyton ötféle különböző üzenetet. Tisztázhatják az ügyet az Európai Parlamentben, a német Bundestagban, vagy otthon Bajorországban. Ahogy Bécsnek is tisztáznia kell az álláspontját ezzel kapcsolatban. De ne hazudjanak az embereknek, hogy keresik a megoldást, miközben nem keresik” – mondta Udo Bullmann.

Csak politikai játékot űznek a lengyel kormánnyal?

Bullmann szerint a másik ügy, amelyre figyelni kell, a Lengyelországról szóló vita. „Hétfőn a progresszív, Európa-párti képviselők, köztük a konzervatívok is összeálltak egy álláspont mögött, amelyet az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans állított össze. Ebben az áll, hogy határozottan ki kell állnunk az európai értékek mellett, határozottan követelnünk kell, hogy tisztázzák az igazságszolgáltatás helyzetét: ezek a kritikus ügyek Lengyelországban” – magyarázta.

„Lássuk, mi történik majd holnap! Hogyha csak politikai játékok mennek a lengyel kormánnyal, akkor szeretnék tudni róla” – szögezte le Udo Bullmann.

„Ezt a képmutatást, ezt a kettős beszédet tisztázni kell. Hogy más dolgokat mondanak otthon, mint amit itt, hogy más szövegeket használnak az európai párbeszédben Brüsszelben és Strasbourgban, mint amit utána a fővárosokban.

Erre van szükség ahhoz, hogy az emberek elkezdjenek bízni az Európai Unióban. Hogyha azt szeretnénk, hogy az emberek elutasítsák a jobboldali populisták válaszait, akkor világosan kell fogalmaznunk, és konkrét tervekkel és ötletekkel kell előállnunk” – mondta végezetül.

Bajorország a kulcs

A bajor Keresztényszociális Unión (CSU) belül valóban vitákhoz vezethetett az Orbán Viktorral kötött szövetség az utóbbi időben. A párt egyik európai parlamenti képviselője, Markus Ferber múlt héten beszélt arról az Indexnek, hogy a Fidesznek vissza kell fognia magát, ha maradni akar az Európai Néppártban. Ferber régi kritikusa Orbán Viktornak: már 2015-ben is hasonlóan nyilatkozott róla az EUrologusnak.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber is a CSU tagja. A bajor politikus nagyon igyekszik megtalálni az egyensúlyt a Fidesz támogatása és rendszabályozása között: a Fidesz kampányára elutazott Magyarországra, míg később egy májusi interjúban azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja.

A liberálisok is nézzenek magukba

A szociáldemokrata frakcióvezető Udo Bullmann az európai liberális pártnak is ugyanazt javasolja, mint a Néppártnak. Náluk azt kellene tisztázni, hogy mi a valódi céljuk: az uniós költségvetés emelése vagy csökkentése.

Guy Verhofstadt, a párt frakcióvezetője ugyanis azt mondja, hogy legyen nagyobb a költségvetés, miközben a pártcsaládjába tartozó holland miniszterelnök Mark Rutte kitart amellett, hogy csak a holttestén át lesz magasabb a közös büdzsé.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok