Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Néppárt nem látná szívesen Salvinit

2018. szeptember 8., szombat 16:17

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter pártjával, a Ligával közölték szombaton, hogy nem látják szívesen az Európai Néppártban (EPP). A fősodorbeli konzervatív pártokat tömörítő EPP növelni szeretné tagpártjai számát a jövő évi európai parlamenti választásokra készülve, amelyeken az olasz Ligához hasonló populista pártok megerősödése várható.

Az EPP-hez tartozó német kereszténydemokrata-keresztényszociális unió (CDU/CSU) egyik politikusa, az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja, Günther Oettinger azonban kijelentette a La Repubblica című olasz napilapban megjelent interjújában, hogy Salvini pártjának felvétele „nincs napirenden, egyébként is, a Liga nem osztja a mi értékeinket, és nem hiszem, hogy lenne közeledés". Oettinger ugyanakkor hozzátette: nem zárja ki, hogy a választások után együttműködjenek a parlamentben az euroszkeptikus pártok és az EPP.

Salvini közben pénteken találkozott Steve Bannonnal, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadójával, aki létre akarja hozni a mostani európai intézmények ellen forduló pártok koalícióját. A Liga ezzel csatlakozott a Bannon kezdeményezte Mozgalom nevű tömörüléshez, írja az MTI.

Rovatok