Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber: Védhetetlen, amit a magyar kormány csinál

2018. október 23., kedd 20:06 | aznap frissítve

Nem azért fogadták el a Sargentini-jelentést az EP-ben, hogy Magyarországot büntessék a menekültpolitikája miatt, a két dolognak semmi köze nincs egymáshoz, szögezte le Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Kikérte magának, hogy a Néppárt nem tesz eleget az „Orbán-kérdésben”, hiszen a párton belül keményen átbeszélték a vitás ügyeket Orbán Viktorral.

„Csalódott vagyok, hogy én nem szerepelek a szórólapon, pedig én is megszavaztam a hetes cikket” – viccelt az Európai Néppárt frakcióvezetője Manfred Weber kedden Strasbourgban. Az Euronews megkérdezte tőle: mit szól hozzá, hogy Magyarországon Judith Sargentini, Guy Verhofstadt és Soros György arcával ijesztgetve kampányol a kormány a migránspárti politikusok ellen. Erre adta a fenti választ.

A kormánypropaganda arról szól, hogy a hetes cikkes jelentés elfogadása egy bosszú Magyarország ellen, amiért a magyar kormány nem vesz át menedékkérőket más uniós országoktól egy kötelező elosztási mechanizmus keretében.

Manfred Weber visszautasította ezt az értelmezést, amelyik összemossa a migrációs vitát a jogállamisági vitával. A hetes cikk a civiltörvényről és az oktatási törvényről szólt, amelyek korlátozzák a civil társadalom és a tudomány szabadságát, szögezte le. Ezek alapelvek az Európai Unióban.

Védhetetlen és megmagyarázhatatlan, ha egy kormány támadja őket, mint ahogy az Magyarországon történik.

Macron, Merkel és Kurz is tárgyaljon Orbánnal, ne csak a Néppárt

A Le Soir belga lap újságírója az Európai Néppártot vonta felelősségre azért, hogy Orbán Viktort védi az európai értékek helyett. Manfred Weber kikérte magának, hogy ne tennének eleget az ügyben. Felidézte, hogy az Európai Néppárt az elmúlt hetekben kétszer is kemény vitát folytatott személyesen Orbán Viktorral. Miközben azok az európai vezetők, akik Orbán politikai ellenfeleiként lépnek föl: a francia elnök Emmanuel Macron, a német kancellár Angela Merkel vagy az osztrák kancellár Sebastian Kurz, nem foglalkoznak érdemben az Orbán-kérdéssel.

Ahelyett, hogy nyilvánosan beszólogatnak Orbán Viktornak, inkább üljenek le vele, és beszéljék át a problémákat, sugalmazta Weber. Sérelmezte még, hogy miért csak a magyar jogállamiságról esik szó európai szinten. Romániában, Szlovákiában és Máltán súlyos jogállamisági sérelmekre van gyanú, a nyomozás mégsem halad a jó irányba, különösen Máltán nem.

Weber üdvözölte 1956 hőseit

Az Európai Néppárt frakcióvezetője kedden Twitter-üzenetben emlékezett meg a magyar nemzeti ünnepről. „1956. október 23-án a magyar szabadságharcosok bátran elfogalták Budapest utcáit, harcoltak az alapvető jogaikért, és szembeszálltak a szovjet tankokkal. A mai napon tisztelettel adózunk az elszántságuk és a bátorságuk előtt” – írta Manfred Weber.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán  !

Rovatok