Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz miatt sem akar a Néppártban maradni egy horvát párt

2019. február 25., hétfő 09:01

Jó pár ügy miatt betelt náluk a pohár, Orbán Viktor az egyik.

Az Európai Néppárt (EPP) egyik horvát tagja, a HSS (Horvát Parasztpárt) vezetése vasárnap úgy döntött, hogy kilépnek az Néppártból – vette észre a 444.hu.

A horvát ellenzéki párt több okot is megjelölt a döntésére. Zavarta őket, hogy az Európai Néppártban „csak más EPP-s horvát pártok véleményét veszik figyelembe”, ezzel valószínűleg a Horvátországban kormányzó Horvát Demokratikus Unióra gondoltak, amelynek az ő pártjuknál jóval több képviselője van a zágrábi parlamentben. A Horvát Parasztpártnak öt mandátuma van a 151 tagú törvényhozásban. Az Európai Parlamentben nincsen képviselőjük.

Ezenkívül az is hozzájárult a döntéshez, hogy nem akarnak azonos pártszövetségben maradni Orbán Viktorral, a szerb köztársasági elnök Alexander Vučićtyal és az Európai Parlament olasz elnökével, Antonio Tajanival, „akiknek politikája már nem olyan, mint a régi néppárté volt”.

Antonio Tajanira azért mérgesek Szlovéniában és Horvátországban, mert az EP elnöke február elején tartott megemlékezést Olaszországban azoknak az olaszoknak a tiszteletére, akik a jugoszláv partizánok áldozatául estek a második világháborúban. A beszédében „olasz Isztriának” és „olasz Dalmáciának” nevezte a most Szlovéniához és Horvátországhoz tartozó területeket. Tajani később bocsánatot kért.

A Horvát Parasztpárt az EPP-ből való kilépését indokló közleményben arról is szót ejtette, hogy Orbán Viktor üzleti köre sajtótermékeket vásárol fel, amelyek gyűlöletkeltő propagandát terjesztenek. 

Azzal is gondjuk van, ahogy a horvát kormánypárt az egykori horvát állami energiacég, az INA ügyét kezeli. Az INA 49 százalékban a Mol tulajdona, és a magyarországi cég bírja a menedzsmenjogokat, amelyeket a horvát állam régóta próbál visszaszerezni. A Horvát Parasztpárt szerint hazaárulással ért fel az INA átjátszása a magyarokhoz.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok