Index Vakbarát Hírportál

Weber: Voltak apró pozitív jelek

2019. március 12., kedd 15:35

Kedd reggel Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, az EP-képviselőcsoport vezetője Magyarországra érkezett, hogy személyesen tárgyaljon Orbán Viktorral a Fidesz és pártcsaládja közti politikai konfliktusról. Weber első útja demonstratív módon rögtön a magyar kormány által az országból lényegében kiutált CEU-ra vezetett; az egyetem Budapesten tartása egyébként egyike annak a három követelésnek, melyet a néppárti vezető a Fidesz felé megfogalmazott. A  bajor politikus a CEU után találkozott Orbán Viktorral, majd ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába, ahol a Mazsihisz vezetőivel tartott megbeszélése előtt a zsinagóga kertjébe hirdetett sajtótájékoztatót. A kurtára sikerült tájékoztatót az Index Facebook-oldalán élőben közvetítettük (ezt láthatja a szöveg felett).

Weber elmondta, "konstruktív légkörben" tárgyalt Orbánnal, de "nem mindegyik problémát" oldották meg. Leszögezte, a Néppárt alapvető értékei nem lehetnek vita tárgyai – ilyen érték például a tudományos kutatás szabadsága, ezért követelte három pontja közül egyikben a CEU budapesti működésének biztosítását. 

A politikus megismételte azon követelését is, mivel Brüsszel- és EU-ellenes kampányt be kell szüntetni, a junckeres plakátokat el kell távolítani

és a Fidesznek garantálnia kell, hogy a jövőben sem indít unióellenes kampányokat.

Ezen kívül az EPP vezetése "jó néven venné", ha Orbán bocsánatot is kérne a pártcsaládtól és Junckertől.

A többször hallott kritériumok megismétlése után azonban a szervezők nem hagytak lehetőséget az újságíróknak arra, hogy feltegyék a korábban megígért öt kérdést. A politikus bevonult a zsinagógába, ahol egy órás megbeszélést követően végre valóban biztosított 10 percet a kérdésekre.

Azonban Weber a kérdésekre csak olyan általánosságokat válaszolt, hogy

Az EP-frakcióvezető, a Bizottság elnöki tisztségének várományosa az elől az eldöntendő kérdés elől is kitért, hogy bocsánatot kér-e Orbán az EPP egyik prominensét lejárató plakátkampányért. Erre azt válaszolta, hogy figyelni fogják az elkövetkezendő napokban, mit lép Orbán. 

A tájékoztatón az egyetlen konkrétum az volt, hogy Weber állítása szerint egy új konstrukciót javasolt arra, hogyan adhatna továbbra is a CEU amerikai diplomát Magyarországon. Ebbe a konstrukcióba szállna be a müncheni egyetem a BMW-vel együtt.

Orbán Viktor eddig nem nyilatkozott kettejük találkozójáról, ugyanakkor Weber tájékoztatója után kamerák elé állt Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette:

Orbán Viktor kész bocsánatot kérni, ha és amennyiben a „hasznos idióták” kifejezéssel megsértett valakit a Néppártban.

„Orbán nem akart senkit sem megbántani a hasznos idióták kifejezéssel, ha valakit ez mégis bántott, akkor ennek a szónak a használatáért a kormányfő kész bocsánatot kérni”, fogalmazott konkrétan a kacifántos ígéretről Gulyás. Az EPP-csúcsjelölt másik két ultimátuma kapcsán Gulyás azt mondta, a plakátkampánynak vége, így ezt az ügyet rendezettnek tekintik, ahogyan a CEU ügyét is, noha nyitottak Weber idevágó javaslataira. A kancelláriaminiszter szerint ugyanakkor a magyar felsőoktatási törvény megfelel az uniós szabályoknak.

Gulyás Gergely szerint egyébként nemcsak a három ultimátumról beszélt Weber és Orbán, hanem Európa jövőjéről, Emmanuel Macron francia elnökről, a CDU-ról, a migráció megállításáról. „Ha ő lenne a bizottság elnöke, biztosítva lenne a külső határok megvédése”, mondta arról, miért támogatja a Fidesz Weber csúcsjelöltségét. Hozzátette, a Fidesz és a magyar kormány nyitott a tárgyalásra, de három dologban – a külső határok védelmében, a migráció kérdésében és a keresztény kultúra védelmében – nem alkudnak.

A kancelláriaminiszter arról is beszélt, szerinte csak olyan pártokkal van konfliktusuk az EPP-n belül, amelyekkel már eddig is, a kizárás ügy pedig elsősorban a migrációról szól. A korábbiaknál konkrétabban fogalmazott arról is, szerintük a Néppártnak nem kellene elengednie a Fideszt, mert az a pártcsalád legsikeresebb pártja.

A Néppárt kevésbé van meg nélkülünk, mint mi nélkülük – jelentette ki.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert az Európai Néppárt frakcióvezetõjét 2019. március 12-én. Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok