Index Vakbarát Hírportál

Kérdezzen a német viccpárt EP-képviselőjétől!

2019. március 13., szerda 04:49 | aznap frissítve

Martin Sonneborn semmire és senkire nincs tekintettel, ha viccet csinálhat a politikából. Most ön tehet föl neki kérdéseket Európáról, Magyarországról, Németországról vagy bármi másról. Várjuk a kérdéseit az eurologus@mail.index.hu emailcímre, Sonnebornnak biztosan lesz véleménye.

Az 54 éves Martin Sonneborn 2014 óta a német Die PARTEI képviselője az Európai Parlamentben. A Partei szó németül pártot jelent, de a PARTEI neve egy betűszó is egyben, azt jelenti, hogy „a munka, a jogállam, az állatvédelem, az elitek támogatásának pártja és bázisdemokratikus kezdeményezés”.

A 2014-es EP-választási programjuk mottója az volt:

IGEN Európára, NEM Európára!

Azért indultak a választáson, mert úgy látták, hogy éppen elég őrült lép fel Európa támogatójaként, és ugyanannyi idióta szólal föl Európa ellen. Ezzel szemben a választók 72 százalékát marhára nem érdekli az európázás , és őket szerették volna képviselni.

A programpontjaik között szerepelt a lustasági kvóta bevezetése az európai gazdaságban, a tavaszi óraátállítás eltörlése de az őszi óraátállítás megtartása, valamint új falak építése, például Svájc köré, mert a svájciak ezt kiérdemelték. Célul tűzték ki, hogy minden ember egzisztenciáját egymillióban maximálják – hogy milyen pénznemben, arról a hatalomátvétel után egy szakbizottság döntene. A vezető beosztásban dolgozók fizetését a munkások fizetésének 25 ezerszeresében korlátoznák, mert egyetlen menedzser sem ér 25001-szer annyit, mint egy munkás. 

Angela Merkel húzzon el, de előtte nyilvánosan adjon számot mindenről, amit elkövetett, egy ketrecben a berlini olimpiai stadionban – áll a programjukban. Eltörölnék a bolognai rendszert, az alapképzést, a mesterképzést és ezt az egész hülyeséget: ehelyett a felsőoktatásban tanulók újból nyugodtan eltölthetnének egyhuzamban 15 félévet, lehetne idejük politikai és társadalmi érdeklődésüket kiteljesíteni, és 30 éves koruk alatt kerülhetnék a munkát.

Végül, mivel a PARTEI általában rosszul teljesít az idősek otthonában tartott választásokon, az U18-as választásokon viszont kétszámjegyű eredményeket szokott hozni, 12 és 52 év közé szűkítenék a választójog korhatárát.

Merkel söprögessen ki, mielőtt elmegy

Amikor Angela Merkel novemberben beszédet tartott az Európai Parlamentben, Martin Sonneborn isszót kapott, és a PARTEI programjának szellemében megkérte a német kancellárt, hogy minél előbb távozzon az ország éléről. Mielőtt azonban elmegy, kedves lenne tőle, ha kitakarítana – mondta. Hozzátette, hogy egyébként nem is akart felszólalni, de ha nem teszi meg, akkor a szélsőjobbos német képviselő kapta volna meg a szót, ezt pedig nem akarta hagyni, mert mélyen lenézi a komolytalan, 1 százalék alatti pártokat.

A PARTEI 0,6 százalékos eredményt ért el a 2014-es EP-választáson. Sonneborn azért jutott be mégis az Európai Parlamentbe, mert a német alkotmánybíróság nem sokkal korábban alkotmányellenesnek minősítette az addig érvényben lévő 3 százalékos bejutási küszöböt, és eltörölték azt.

Kolbásszal és kakukkos órával vesztegette volna meg a FIFA-t

Martin Sonnebornt jóval az EP-képviselősége előtt is ismerték Németországban. Leginkább az az akciója került be a köztudatba, amikor 2000-ben rá akarta venni a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait, hogy a németeknek ítéljék oda a 2006-os világbajnokság megrendezését.  

A választás előtti este faxokat küldött a végrehajtó bizottság tagjainak, és kisebb ajándékokat ígért nekik, amennyiben a német pályázatot támogatják.  A fax szövege ez volt: „Ebben a nehéz helyzetben Németország szeretné kifejezni, mennyire fontos számára, hogy 2006-ban megrendezze a világbajnokságot. Térjünk a lényegre: a támogatásáért cserébe szeretnénk egy kisebb ajándékkal meglepni a szavazatáért: Egy ajándékkosár a Fekete-erdő különlegességeivel: néhány nagyon jó kolbász, sonka, és kapaszkodjon meg: egy igazi kakukkos óra! És még egy söröskorsót is kap. Ezek után ki másra szavazna?”

Sonneborn a Titanic című szatirikus magazin főszerkesztőjeként küldte ezeket a faxokat. Azóta is rendszeresen ír az újságba, az utóbbi években Brüsszelből küldött beszámolókat arról, hogy hogyan zajlik a parlamenti munka. 

Navracsicsnak is beszólt

Sonneborn a kulturális és oktatási szakbizottság tagja az Európai Parlamentben. Ebben a minőségében jelen volt Navracsics Tibor parlamenti meghallgatásán is 2014-ben, amikor az EP arról döntött, hogy alkalmas-e az oktatási biztos feladatának betöltésére.

A meghallgatáson sikerült kihoznia a sodrából a magyar biztosjelöltet, amikor ezt kérdezte tőle: „Antiszemita szerzők, mint Wass Albert, Tormay Cécile, Nyirő József a tantervben szerepelnek Magyarországon. Ha ön lesz az oktatásért felelős biztos, remélhetjük, hogy a Mein Kampf és Goebbels főműve is fölkerül a tantervre?”

Navracsics kikérte magának a vádaskodást, kijelentette, hogy zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, és kiemelte néhány személyes érdemét is a magyarországi zsidó közösség támogatásában.

Öt év távlatából látszik, hogy Navracsicsnak nem kellett volna személyes támadásnak vennie a Mein Kampf-os megjegyzést, ugyanis Sonneborn nemzeti és párthovatartozástól függetlenül mindenkinek tartogat egy ütős megjegyzést. Emmanuel Macron francia elnökbe azért kötött bele 2018 tavaszán, mert Franciaország Szíria elleni légitámadásokban vett részt. Emlékeztette Macront, hogy a felvilágosult eljárás az lenne, hogy először tárgyal, és aztán nyúl fegyverhez. Hogyan magyarázná el a tetteit a francia felvilágosodás nagy alakjainak, Voltaire-nek és Diderot-nak? – kérdezte tőle Sonneborn, majd hozzátette: „Kérdezze csak meg a feleségét is! Ő személyesen is ismerhette mindkettőt.”

Rovatok