Index Vakbarát Hírportál

A szlovének is kilépnek a Néppártból, ha a Fideszt kizárják

2019. március 14., csütörtök 15:21 | aznap frissítve

A Szlovén Demokrata Párt bevédte Orbán Viktort: ha a Fidesz megy, ők is mennek.

A Janez Janša volt szlovén miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és külön szövetséget alakít Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amennyiben a Fideszt kizárják az európai kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő EPP soraiból – közölte a Demokracija című szlovén hetilappal csütörtökön Branko Grims, az SDS egyik vezető tisztségviselője – írta csütörtökön az MTI.

„Nem fecsérelhetünk egy percet sem egy olyan csoportra, amely kiutasítja vagy kilöki Orbánt a soraiból” – hangsúlyozta a szlovén politikus. Hozzátette: egy ilyen forgatókönyv esetén az SDS egy új politikai csoportosulást keres majd magának Orbán Viktorral a visegrádi négyek keretében.

„A visegrádi csoportnak saját nézetei vannak, és úgy vélem, ezek a nézetek az egyedüli egészséges alapjai az Európai Unió (EU) hosszú távú jövőjének” – mondta Grims. Szerinte nincs jövője annak EU-nak, amelyet az a globalista Emmanuel Macron francia elnök körvonalaz, aki támogatja a könnygáz bevetését mozgássérültek ellen, illetve annak az Európának, amelynek az erőltetett multikulturalizmus, a marxizmus és az LMBT-kultúra megteremtése a célja. 

Branko Grims kifejtette, hogy az EPP-n belül működő baloldali erők ki akarnak zárni, de legalábbis kiszorítani pártcsaládon belül mindent, ami jobboldali, hogy aztán egy ilyen EPP-t csatlakoztassanak a baloldali blokkhoz, élén a szocialistákkal. 

A szlovén SDS európai parlamenti képviselőjével, Milan Zverrel tavaly nyáron készítettünk interjút. Akkor azt mondta: Orbán Viktornak nemhogy gyengébb, hanem erősebb a pozíciója az Európai Néppártban, mint korábban. Az SDS-nek három képviselője van az Európai Parlamentben.

Az EPP szlovén tagpártjai közül a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) is ellenzi a Fidesz kizárását, a valamivel liberálisabb Új Szlovénia elnöke (NSi) azonban a Fidesz-tagság felfüggesztését támogatja

A belgákat nem hatotta meg Orbán Viktor bocsánatkérése

„Ha valaki bocsánatot kér tőlem, elfogadom a bocsánatkérést. De az egész vita egyáltalán nem arról szólt, hogy én megsértve érzem-e magam – reagált a belga lapnak Wouter Beke, a Kereszténydemokrata és Flamand párt (CD&V) elnöke arra, hogy Orbán Viktor levélben kért elnézést a sértő szóhasználata miatt, amikor a baloldal „hasznos idiótáinak” nevezte azokat a pártokat, amelyek a Néppárton belül kezdeményezték a Fidesz kizárását.

„Nem volt túl tiszteletteljes [Orbán megjegyzése], de ezt tudom kezelni – mondta Wouter Beke. – A vita már régóta azoknak alapértékeknek a tiszteletben tartásáról szól, amelyeket fontosnak tartunk Európában, mint például a sajtó szabadsága, a hatalmi ágak szétválasztása, és a szolidaritás Európában. És a külső határaink közös védelméről, amit Orbán akadályoz.”

Wouter Beke szerint ebben az alapvető, értékekről szóló vitában Orbán nem változtatta meg a hozzáállását.

A CD&V EZÉRT FENNTARTJA, HOGY ORBÁNNAK ÉS FIDESZNEK NINCS HELYE AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBAN.

A másik belga kereszténydemokrata párt, a francia nyelvű közösség Humanista Demokratikus Centruma (cdH) az EUrologusnak megerősítette, hogy szintén megkapták Orbán Viktor levelét. „Valóban kaptunk egy levelet Orbán miniszterelnök úr nézőpontjával, de ez semmiben nem változtatja meg az álláspontunkat” – válaszolta megkeresésünkre a cdH szóvivője.

A luxemburgi és a finn párt sem boldog

A luxemburgi Keresztényszociális Néppárt EP-képviselője, Frank Engel a Facebookján reagált a levélre. Azt írta: „Orbán Viktor elnézést kér tőlünk, akiket a baloldal „hasznos idiótáinak” nevezett. El is fogadnám ezt a bocsánatkérést. Csakhogy nekünk nem a baloldallal van bajunk. A mi problémánk Orbán és a Fidesz. Ezek miatt nem kért bocsánatot. A bocsánatkérése ezért nem jelent semmit.”

A finn Kokoomus párt elnöke, a finn pénzügyminiszer Petteri Orpo a Twitteren írta meg a véleményét. „Kaptam egy levelet Orbán Viktortól, hogy gondoljuk át újra a hozzáállásunkat a Fidesz EPP-ből val kizárásáról. Ezen a ponton levelek már nem segítenek. A Fidesznek tettekkel kell megmutatnia, hogy elkötelezett tagja az EPP-nek. Ez nem történt meg. A Kokoomus nem vonja vissza az indítványát.”

Az Európai Néppárt tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok