Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Majd meglátjuk, beülünk-e a Néppárt frakciójába

2019. március 20., szerda 19:02 | aznap frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben az Európai Néppárt (EPP) szerdai politikai közgyűlése után.

Orbán nagyon érdekesnek, izgalmas és tanulságosnak nevezte a Néppárt közgyűlését. Azt mondta, bár vén csatalónak tartja magát, de olyat még nem látott, mint a mai közgyűlésen. Orbán szerint az elmúlt hetekben „kérdésessé vált a Néppárt jövője”, mert a Néppárt baloldali-liberális része ki akarta záratni a „konzervatív” Fideszt az EPP-ből. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a Néppárton belüli vita ajándék" volt az Európai Parlament szocialista frakciójának. 

Orbán azt mondta, kísérletet tett arra, hogy 13, a Fidesz kizárását elérni akaró párt vonja vissza az indítványát. „Ha visszavonták volna az indítványukat, nem kellett volna ezt a vitát lefolytatni.” 

Mi szeretnénk, ha továbbra is a Néppárt maradna Európa legerősebb pártja

– mondta, és hozzátette: hosszabb távon nem a baloldali és a liberális gondolatok dominálnának a Néppártban. 

Orbán szerint végül kompromisszumot kötöttek azzal, hogy elővették „az osztrák forgatókönyvet”, amely arról szólt, hogy három bölcs megvizsgálja a jogállamiság ügyeit, ahogy az történt 2000-ben Ausztriával is.

Ez a három ember jelen esetben a belga Hermann van Rompuy, az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering. Mivel Schüssel volt az osztrák kancellár, amikor az osztrák jogállamiságot vizsgálták, most pedig ő vizsgálja a magyar jogállamiságot, Orbán azt mondta: „Húsz év múlva én fogom a svéd és skandináv jogállamiságot vizsgálni, ez egy vonzó perspektíva.”

Orbán értelmezése szerint egyoldalúan a Fidesz függesztette fel a Néppárton belüli jogainak a gyakorlását. Hozzátette: a Fidesz is felállította a maga bölcs bizottságát: Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József a tagjaik, ők fognak tárgyalni az EPP „három bölcsével”. 

Orbán szerint a bölcsek jelentése az EP-választások után fog elkészülni. „Magunk se tudjuk, de nagy jelentősége nincs" – válaszolta arra a kérdésre, hogy van-e időkorlátja a bölcsek jelentésének. Azt is elmondta, hogy a Fidesz elnöksége a választásokig nem tárgyalja a Fidesz néppárti tagságáról, majd azután döntenek erről, hogy az ő három emberük javaslatot tett erre vonatkozóan.  

Orbán nyitott kérdésnek nevezte, hogy a Fidesz képviselői az EP-választások után beülnek-e a Néppárt frakciójába. 

„Jó döntést hoztunk, mert semmit sem zártunk le. A választások után a Néppárt és mi is szabadon dönthetünk a kettőnk viszonyáról" – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint a mai vitában is kijelentette, hogy nem szándékozik a politikáján változtatni. Hozzátette: a kampányban a Néppárt mellett fognak kampányolni, majd a mai ülésről megjegyezte:

Jó mulatság, férfi munka volt. 

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem kampányoltak Jean-Claude Juncker ellen, hanem információs kampányt folytattak. Kijelentette azt is, hogy nem kaptak garanciát a Néppárttól, de ők maguk sem adtak garanciát a Néppártnak. 

Orbán azt mondta, hogy 13 párt megtámadta őket. Szerinte arra tettek kísérletet, hogy kizárják a pártból a keresztény-konzervatív szárny „meghatározó erejét”, utalva magukra. Kijelentette: úgy ült ma végig a közgyűlésen, hogy a kezében végig ott volt a Fidesz kilépéséről szóló levél, amit odaadott volna az EPP elnökének, ha nem olyan szöveget fogadnak el, amely megfelel a pártjának.

Eszerint Orbán egymaga dönthetett volna arról, hogy a Fidesz bent marad-e a Néppártban vagy sem, másrészt ellentmond a sajtótájékoztató egy későbbi pontján elhangzott állításnak, amikor Orbán arról beszélt, hogy majd a választók jelölik ki a Fidesz helyét Európában. 

Itt semmilyen felfüggesztés, meg kizárási szavazás nem fordulhatott volna elő, mert akkor odabattyogtam volna az elnök úrhoz 

– mondta a miniszterelnök, aki szerint ma arról szavaztak, hogy a Fidesznek helye van a Néppártban. 

Orbán azt mondta, nem aggódnak a jogállamiság kérdése miatt, mert felállt a három bölcs tanácsa, és végre lesz három ember, akit érdekelnek a tények". Azt mondta a médiáról szóló összes vádat az Európai Bizottság lezárta, ahogy a magyar bírósági rendszerről is. „Az egész jogállamiság vitát sutba lehet hajítani" a bölcsek jelentése után, majd kijelentette, a magyar jogállamiság helyzete semmivel sem rosszabb, mint például Belgiumé. 

A közgyűlés 190 igen, 3 nem szavazattal, óriási többséggel megszavazta a javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz felfüggeszti a Néppárton belüli jogainak gyakorlását. Egész pontosan: Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az Európai Néppártban addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül" – olvasható az EPP honlapján a második pontban. 

Mi ez a bölcsek tanácsa?

A „három bölcs” alkotta tanács létrehozásának tervéről elsőként a Bild című német lap számolt be a hírportálján március 11-én, azt írták, hogy az elképzelést Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár, az ÖVP elnöke dolgozta ki, közös tervük a Fidesz EPP-tagsága megszüntetésének elkerülésére szolgál – írta Spiegel alapján az MTI.

A Spiegel felidézte, hogy 2000-ben a „három bölcs” – Martti Ahtisaari volt finn államfő, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német nemzetközi jogász – arra a megállapításra jutott az ausztriai látogatás révén, hogy az ÖVP és az FPÖ koalíciós kormánya az EU értékeinek és normáinak megfelelően folytatja munkáját.

A jelentést átadták az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfőjének, Jacques Chiracnak, és röviddel ezután a 14 tagország feloldotta az Ausztria elleni szankciókat.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Parlament brüsszeli székházába az Európai Néppárt tanácskozására 2019. március 20-án. - fotó:  Szecsődi Balázs /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok