Index Vakbarát Hírportál

Juncker: Az idegenellenesség jobban zavar, mint Orbán kampánya

2019. április 1., hétfő 10:43

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét nem érdekli, ha Orbán Viktor kormányfő kampányt folytat ellene, sokkal jobban zavarja az idegengyűlölet - mondta vasárnap este az olasz köztelevízióban.

Juncker az európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy nem érdekli az ellene folytatott kampány, sokkal jobban aggasztja, hogy

a magyar miniszterelnök a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek, és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem. ... Ez a fajta nacionalizmus és mások elutasítása háborúhoz vezet.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, nem a nemzeti szuverenitást kritizálja. Mint mondta, szereti a nemzeteket, történelmet, tájakat, kultúrát, a diverzitást, de szerinte a nemzeti identitáson túl figyelembe kell venni az európai identitást is.

Mint ismert, a magyar kormány Soros Györgyöt és Junckert ábrázoló plakátja volt az egyik konfliktusforrás a Fidesz és az Európai Néppárt között, mely végül felfüggesztette a Fidesz tagságát. A kormány azóta leszedte a plakátokat.

Junckert Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, kedden Sergio Mattarella olasz államfő fogadja. Találkozik Giorgio Napolitano volt olasz elnökkel is, de nem szerepel programjában találkozó a két olasz kormánypárt vezetőjével, se Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom, se Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével.

Rovatok