Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber: Nem Orbán fogja meghatározni az EPP jövőjét

2019. április 5., péntek 10:03

Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője  markánsan beszélt a magyar miniszterelnökről, a CEU-ról egy háttérbeszélgetésen, amelyről aNépszava közölt szösszenetet.

Weber a leghatározottabban kijelentette:

Nem tudom előrejelezni, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyában mi fog történni a következő hetekben.

Kérlelhetetlennek mutatkozott abban a kérdésben, hogy ha „Orbán Viktor az újabb provokációk útjára lép, ha EU-ellenes, Juncker-ellenes vagy Timmermans-ellenes kampányt folytat, akkor a néppárti ‘bölcsek tanácsának’ elnöke, Herman van Rompuy ennek megfelelően fogja elkészíteni az ajánlásait".

Manfred Weber megalkuvást nem tűrő volt amikor megismételte: a néppárt világos és határozott döntést hozott, amikor felfüggesztette a magyar párt tagságát. A döntés üzenete: nem Orbán Viktor fogja meghatározni a pártcsalád politikai irányvonalát és jövőjét, hanem az EPP hangadó személyiségei, akik közé – Angela Merkel mellett – önmagát is sorolja". 

A Népszava szerint „a frakcióvezető hosszan beszélt a CEU budapesti működésének "megmentésére" kidolgozott tervéről, amely magas színvonalú együttműködést irányoz elő a Közép-európai Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem között. Michael Ignatieff, a CEU rektora április 11-ikén Münchenben fog tárgyalni a partneri kapcsolatok létrehozásának a részleteiről.

Nem szeretném elmélyíteni a törésvonalakat, megoldásokra törekszem. Ez az én politikám. Orbán Viktor Magyarország kormányfője, még akkor is, ha felfüggesztettük a pártjának tagságát. Kompromisszumot kell találniuk a CEU ügyére. 

Sziklaszilárd meggyőződése, hogy „ez csak egy ügy a sok közül, és még sok más probléma van Magyarországon. Lépésről lépésre kell haladni. Ha egy-két héten vagy hónapon belül nem sikerül előrelépni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy Herman van Rompuy, a független értékelő bizottság elnöke helyére fogja tenni a dolgokat. A Fidesz kizárásának a lehetősége az asztalon van, efelől senkinek ne legyen kétsége”.

És beszélt még a populista erők előretöréséről is.

Rovatok