Index Vakbarát Hírportál

Weber: Újabb népszavazást kellene tartani az Egyesült Királyságban

2019. április 12., péntek 12:24 | aznap frissítve

Újabb népszavazást kellene tartani az Egyesült Királyságban az európai uniós tagság megszüntetésének kérdéséről az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje, Manfred Weber szerint.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az Augsburger Allgemeine című bajor regionális lap csütörtök esti fórumán az MTI híradása szerint kiemelte, hogy

2019 történelmi jelentőségű választási év az EU számára, de a brexit ügye eltereli a figyelmet erről.

A közösség jövőjéről szóló kérdések feledésbe merülnek a Nagy-Britanniában uralkodó káosz miatt, mondta Manfred Weber, elképesztőnek nevezve, hogy a brexit elhúzódása miatt meglehet, hogy a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.

Senkinek sem tudom megmagyarázni, miként fordulhat elő, hogy meghatározó befolyást gyakorolhat az EP-választásra egy ország, amely kilép az EU-ból.

Szerinte a briteknek inkább az EU-tagság ügyének rendezésével kellene foglalkozniuk. A következő logikus lépés egy újabb népszavazás lenne.

Weber úgy véli, minderről a briteknek kell dönteniük, az EU viszont kimondhatná, hogy nem számíthatnak több engedményre. Nem élvezheti az EU-tagsággal járó előnyöket egy olyan ország, amely távozik a közösségből.

A brit parlament eddig háromszor utasította el a brit kormány és az EU többi 27 tagállama által elfogadott kilépési megállapodást és a jövőbeni kapcsolatokat felvázoló politikai nyilatkozatot. Ezt követően a törvényhozás alsóháza több véleménynyilvánító szavazást tartott, hogy fel lehessen mérni, milyen kilépési feltételeket lenne hajlandó megszavazni a ház, ám egyik sem kapott többséget. A parlamenti alsóház a többi között ezidáig a második népszavazás kiírását sem támogatta, s ettől a brit kormány is következetesen elzárkózik.

Rovatok