Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament egy órán belül eltávolíttatná a terrorista videókat a netről

2019. április 17., szerda 19:43 | aznap frissítve

Az internetcégeknek a hatósági felszólítás után egy órán belül el kell távolítaniuk a terrorista tartalmakat, az erre vonatkozó javaslatot szerdán 308 szavazattal, 204 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament. Sorozatos szabályszegés esetén a cégek (például a Facebook vagy a Youtube) globális forgalmuk akár 4 százalékára rúgó büntetést is fizethetnének.

Az EP szerdán a radikalizáció elleni küzdelem és a közbiztonság fenntartása érdekében szavazta meg a tárhelyszolgáltatásokkal való terrorista célú visszaélések felszámolását célzó javaslatot. A jogszabálytervezet végső formájáról az újonnan megválasztott parlament folytat majd tárgyalásokat a szakminiszterekből álló Tanáccsal.

A javaslat szerint ha az Európai Unióban is működő tárhelyszolgáltató cégek (például a Facebook vagy a Youtube) az illetékes nemzeti hatóságtól megkapja a végzést a kifogásolt tartalom eltávolítására, akkor azt egy órán belül elérhetetlenné kell tennie az unió összes tagállamában.

A vállalatoknak azonban nincs általános monitorozási kötelezettsége az általuk tárolt vagy továbbított információk nyomon követésére, és törvénytelen tevékenységre utaló jeleket sem kell aktívan keresniük.

A képviselők a kisebb platformok kisegítése céljából úgy határoztak, hogy amennyiben első ízben érkezik eltávolítási végzés egy vállalathoz, akkor az illetékes hatóságnak legalább 12 órával a tartalom eltávolítására felszólító végzés kiadása előtt kapcsolatba kell lépnie a vállalattal, hogy tájékoztassa az eljárásról és a határidőkről.

A jogszabálytervezet terrorista tartalom alatt olyan szöveget, képet, hangfelvételt vagy videót ért, amelyet „terrorista bűncselekmények elkövetésére való felbujtás vagy felhívás, valamint a terrorista csoportban való részvétel támogatása céljára alkalmaznak”. Terrorista tartalomnak tekintenék azokat az anyagokat is, amelyek robbanóanyagok, lőfegyverek vagy egyéb fegyverek terrorista célú előállítását és felhasználását magyarázzák.

Az oktatási, újságírási vagy kutatási céllal terjesztett tartalmak védelmet élveznek. A szólásszabadság érdekében az érzékeny politikai kérdésekben kifejtett, polemikusnak vagy vitathatónak tekinthető álláspontok sem tekinthetők terrorista tartalomnak.

Rovatok