Index Vakbarát Hírportál

Orbán nevetni szokott, amikor Juncker négyszemközt lediktátorozza

2019. május 2., csütörtök 05:08

Jean-Claude Juncker azt állította, hogy korábban Orbán Viktor kérésére találkozott Soros Györggyel. Megpróbáltunk utánajárni az időpontnak, de erre senki nem nagyon emlékszik.

„Hiba volt a szemébe nézve diktátornak nevezni Orbán Viktort?” – kérdezte a HVG Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Juncker azt mondta, hogy „magánbeszélgetéseinken én már évek óta diktátornak nevezem őt”, a magyar miniszterelnök pedig „nevetett rajta”.

A luxemburgi politikus az ominózus jelenetről – amikor egy tasli kíséretében diktátornak szólította a magyar miniszterelnököt Rigában – azt mondta, nem tudott arról, hogy be van kapcsolva a mikrofon. 

A politikus szerint a mai napig diktátorozással „froclizza” Orbánt, kivéve amikor a brüsszeli bürokratázásra válaszul „magyar bürokratának” nevezi. Személyes kapcsolatuk szerinte kiváló, ugyanakkor vannak nézeteltérések is. Ha már ennyi szó esett arról, hogyan szólítja Juncker Orbánt, azt is megkérdezték, hogy Orbán hogyan szokta szólítani Junckert. A válasz: Jean-Claude. 

Hallgatnak az első találkozóról

Juncker a napokban a visegrádi országok egy-egy lapjának adott interjút, Magyarországról a HVG-nek. A csoportos interjún a lengyel Rzeczpospolitának azt mondta, hogy kétszer találkozott Soros Györggyel, ebből az első Orbán Viktor kérésére történt, mert "Soros finanszírozta Orbán tanulmányait". A sajtóban csak egy Juncker-Soros találkozónak van nyoma, ez 2017. április 27-én történt, erről akkor részletesen beszámoltunk

Kérdésünkre Michal Vachon, Soros New York-i sajtófőnöke azt írta, hogy legutóbb 2017-ben volt Soros-Juncker találkozó, arról nem tudnak, hogy olyan is volt, amikor Orbán kérésére jöttek össze. Vachon szerint erről Juncker hivatalát kell megkérdezni. 

Mina Andreeeva, az Európai Bizottság sajtótitkára azt írta lapunknak, hogy ez a találkozó évekkel az előtt volt, hogy Juncker lett a bizottság elnöke, ezért nem tud pontos időpontot mondani. A megkérdezettek közül egyedül Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke nem válaszolt az Indexnek.  

A 2017-es találkozásukkor Margaritisz Szkínasz, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy „Juncker és Soros több mint húsz éve ismerik egymást, nincs semmi különösen drámai ebben a találkozóban”. Ha kétszer találkoztak, és több mint húsz éve ismerik egymást, a második találkozójuk pedig 2017-ben volt, akkor az első valamikor a 90-es évek második felében lehetett. 

1997 második felében a rotáció miatt Luxemburg töltötte be az Európai Unió soros elnökségét, amelyet kormányfőként Jean-Claude Juncker vezetett. Ekkor Orbán Viktor az ellenzékben politizáló Fidesz elnöke volt Magyarországon. 

(Borítókép: Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker 2015. szeptember 3-án. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images) 

Rovatok