Index Vakbarát Hírportál

Már postázzák a levélben szavazók csomagjait

2019. május 7., kedd 09:59

A Nemzeti Választási Iroda hétfőn elkezdte postázni azoknak a külföldön élő magyar választóknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választására, írja az MTI.

A május 26-i EP-választáson a külföldön élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, de csak akkor, ha sem Magyarországon, sem az EU más tagországában nem rendelkeznek állandó lakcímmel. Ehhez előbb regisztrálniuk kellett az NVI-nél május 2-án 16 óráig.

Az NVI több mint 115 ezer külhoni magyar választót vett fel a névjegyzékbe, közülük 85 ezren postán kérték a szavazási levélcsomagjukat.

A levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát, a szavazólap elhelyezésére szolgáló belső borítékot, az NVI-nek megcímzett válaszborítékot és a szavazás módjáról szóló tájékoztatót.

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, ezt hétfőtől tehetik meg a megjelölésük szerinti az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken vagy a kijelölt, határ menti településeken. Ezt május 24-ig munkanapokon tehetik meg, vagy a szavazás napján a szavazás ideje alatt. Az NVI nyilvántartása szerint 30 ezren akarják személyesen átvenni szavazási levélcsomagjukat.

A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez. A válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is május 11-től munkanapokon, a külképviseletek általában 9 és 16 óra között vannak nyitva. Van azonban három külképviselet, ahol hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat: Szabadkán, Beregszászon és Ungváron.

Rovatok