Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber cáfolja, hogy másik név is szóba jött az elnöki posztra

2019. május 9., csütörtök 18:35

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje csütörtökön cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint Michel Barniert, az Európai Bizottság jelenlegi Brexit-ügyi főtárgyalóját nevezhetik ki a brüsszeli testület új vezetőjének, írja az MTI.

Ez azért fontos nyilatkozat - független attól, hogy tényleg így van-e - , mert miután Orbán Viktor kvázi megvonta a támogatását Webertől, felröppent, hogy azért tett így, mert elképzelhető, hogy majd Barnier lesz Weber helyett a csúcsjelölt.

Az MTI szerint Nagyszebenben az uniós állam- és kormányfők informális találkozójának margóján nyilatkozó Weber hangsúlyozta: az EPP novemberi pártkongresszusán a szavazatok 79 százalékával választották a pártcsalád csúcsjelöltjének. Az EPP "nevetséges intézménnyé válna", ha nem tartaná magát ehhez a döntéshez.

A korábbi francia külügy- és mezőgazdasági miniszter Barnier szintén az Európai Néppárt soraiba tartozik, azonban nem indult a csúcsjelöltségért Nagy-Britannia uniós kiválása tárgyalási folyamatának elhúzódása miatt.

"Ha az EPP nyer a választásokon, jogunkban áll magunknak követelni a vezetést" - jelentette ki Weber a májusi európai parlamenti választásokra utalva. A csúcsjelölt kiválasztási folyamat bírálóinak pedig azzal felelt: "Mi a rossz abban az alapelvben, hogy előre tudjuk, kire szavazunk a voksoláson?"

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár csütörtökön Nagyszebenben ismét támogatásáról biztosította Webert.

Orbán Viktor magyar kormányfő hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után jelentette ki, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

Rovatok