Index Vakbarát Hírportál

Több mint háromezren futottak az Európa-napi futóversenyen

2019. május 12., vasárnap 14:33

Vasárnap tartották a 15 éves EU-tagságot ünneplő 15 kilométeres futóversenyt Budapesten. A Szabadság téren egész vasárnap várják az EP-választással kapcsolatos kérdéseket. Koncertezik Szeder, Bérczesi Róbert és a Péterfy Bori & Love Band.

3026-an indultak vasárnap délelőtt az Európa-napi futóversenyen Budapesten. A résztvevők a futás 15 kilométeres távjával Magyarország 15 éves tagságát ünnepelték az Európai Unióban.

A Szabadság térről induló futóverseny egy egész napos rendezvény része, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Parlament a Miniszterelnökséggel és a budapesti önkormányzattal közösen szervez az Európai Unió és a májusi EP-választás népszerűsítésére. 

Az Európa-napi fesztiválon vasárnap délután fellép többek között Szeder, Bérczesi Róbert és a Péterfy Bori & Love Band. A gyerekekkel kilátogató családokat Varró Dániel és Radványi Balázs közös műsora, az Ákom-Bákom bábcsoport és az Iszkiri gyerekzenekar szórakoztatja. Estig családi és gyerekprogramok, ugrálóvár, mesesátor várják az érdeklődőket.

A programok mellett huszonnyolc standnál lehet kérdezni az uniós intézményektől, magyar minisztériumoktól és civil szervezetektől. Több ország kulturális intézete is kiköltözött az eseményre, a japán sátorban origamizni is megtanítanak. Az egyik EU-s sátorban beülhet arcfestésre, aki uniós zászlóval az arcán szeretne ugrálni például a Péterfy Bori-koncerten.

3 és fél perces kilométereket futott a leggyorsabb

Schober László és Terhes Ágota a mozgássérülteket segítő SUHANJ! Alapítvány képviseletében handbike-kal teljesítették a távot. Varga Judit EU-s kapcsolatokért felelős államtitkár, Sass Dani gasztroblogger és Nagy Adri énekesnő is részt vettek a futóversenyen.

A férfi futók közül a leggyorsabban Csontos Imre ért célba, 52 perc 42 másodperc alatt (3:30-as kilométerekkel). A nőknél Gorsin Katarina ért be először, 1:03:00-as idővel, 4 perc 12 másodperces kilométerenkénti átlaggal.

Jöjjenek, kérdezzenek bennünket

„2004 óta minden évben megrendezzük az Európa-napot az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével közösen, és évről évre emelkedik az ide kilátogatók száma – mondta az EUrologusnak Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője. – Igyekszünk az EU-ról szóló információkat könnyen érthetően átadni az érdeklődőknek, EU-s kvízeket játszunk, fotósarkot hoztunk létre.”

Az Európa Pont sátrában szívesen válaszolnak az EP-választással kapcsolatos kérdésekre, például, hogy hogyan tudnak szavazni, hogyan és meddig lehet átjelentkezni, mondta Lővei Andrea.

„Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjön, kérdezzen bennünket, és arra, hogy május 26-án a magyar szavazópolgárok járuljanak az urnákhoz, és mondják el a szavazatukkal, hogy hogyan szeretnék, hogy az Európai Unió jövője alakuljon” – mondta az EP budapesti irodájának vezetője.

A Szabadság téri fesztivál az utolsó előtti állomása egy országos, az Európai Unióról szóló programsorozatnak. Május elsejétől kezdve több vidéki városban is tartottak rendezvényeket. A fesztivál május 18-án a Veszprém Arénában zárul.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok