Index Vakbarát Hírportál

Orbánról szólt a vita a francia EP-jelöltek között is

2019. május 13., hétfő 23:05 | négy éve frissítve

Franciaország két meghatározó európai parlamenti jelöltje nyilvános vitát tartott hétfőn, és az egyik fő vitatéma nem más volt, mint maga Orbán Viktor, írja a Politico.  Az EP-választások hajrájához közeledve Orbán személye meghatározó kérdéssé vált, Weber és Timmermans vitája után most a Macron-párti Nathalie Loiseau és a hagyományos jobboldalt képviselő François-Xavier Bellamy vitatta meg, hogy mit is kéne kezdeni a magyar miniszterelnökkel.

Loiseau azt mondta, hogy sosem lenne egy olyan csoport tagja, amiben benne van a Fidesz is. A Les Républicains színeiben politizáló Bellamy ellenben némileg a védelmébe vette Orbánt, amikor arról beszélt, hogy

ha kizárják maguk közül, azzal csak Salvini kezei közé üldözik a magyar miniszterelnököt.

Azt Bellamy is elismerte, hogy egy egyetem bezárása semmilyen körülmények között nem elfogadható – utalva ezzel a CEU kálváriájára – de szerinte azt még maga Soros is elismeri, hogy a CEU ügyét felhasználja az Orbán-ellenes lobbijában. 

A jelöltek megvitatták a magyar kormány Junckert támadó plakátjait is, Bellamy itt is felmentően beszélt Orbánról, mivel szerinte a Juncker-Orbán ellentét lényege a bevándorlási kvóta, és ebben a kérdésben Orbánnak ad igazat. Szerinte jobb megbeszélni a dolgokat Orbánnal, mint hagyni hogy Salvinihez csatlakozzon.

Loiseau-t azonban nem nyugtatta meg Bellamy érvelése. "Nem tudom, hogy ön járt-e már Magyarországon, de a Soros-ellenes kampányok gyűlöletkeltőek, és egy kozmopolita zsidónak nevezik, akit le kéne lőni – mondta Loiseau. 

Orbán olyasvalaki, aki beszennyezi és sérti az európai értékeket, és én ebben a helyzetben inkább nem dugnám a fejem a homokba, nevezzük nevén a dolgokat, én felvenném a harcot. 

Macron és Loiseau kezdettől fogva arra hegyezték ki a kampányukat, hogy az EP-választásokon valójában a populista szélsőjobb és az Európa-párti progresszívok között kell dönteni. Bellamy szerint azonban ez az egész csak egy stratégia arra, hogy éket verjenek a Néppárt soraiba, és Macronnak ne kelljen szembenéznie a döntései következményeivel. 

Rovatok