Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország: nyerőben a kormánypárt, de nem sokkal

2019. május 26., vasárnap 21:34 | négy éve frissítve

Lengyelországban különösen nagy tétje van a mostani EP-választásnak: az illiberális orbáni úton haladó, nacionalista-populista Jog és Igazságosság (PiS), és az ellene formálódott széles ellenzéki szövetség is egyfajta főpróbaként tekint a szavazásra az őszi parlamenti választás előtt. A felmérések a PiS enyhe fölényét jelezték a választás előtti utolsó napokban, és a Politico friss exit poll felmérései szerint ez meg is maradt a szavazófülkékben. 

A becslések szerint Jarosław Kaczyński kormánypártja 42,2%-ot kap, az ellenzéki Európai Koalíció pedig 39,1-et. Rajtuk kívül két párt lépi még át az 5%-os küszöböt, az idén alakult szociáldemokrata, EU-párti Wiosna (Tavasz) 6,6-ot kap az exit pollok szerint - ez csalódás számukra, az előzetes felmérések 10% körüli szintre tették őket -, és úgy néz ki, az EU- és bevándorlás-ellenes szólamokkal kampányoló Konfederacija is bejut az EP-be, 6,1%-os eredménnyel. Pavel Kukiz énekes-színész mozgalma, ami az előzetes felmérések szerint három mandátum magasságában volt, 4,1%-ra zuhant az exit poll szerint. Az ország összesen 51 mandátumról dönt egyébként.

Kaczyński már meg is tartotta rögtönzött győzelmi beszédét, amiben a mait nagyon fontos napnak nevezte, de máris a novemberi választásra mozgósított, mondván, "a végső csata az ország jövőjéért ősszel jön el, és muszáj győznünk". Grzegorz Schetyna, az Európai Koalíció nevében szintén sikerként értékelte az eredményt, és azt mondta, még csak a meccs első félideje ment le, együtt kell maradnia a szövetségnek, és az őszi győzelem már szinte a kezeikben is van.

A részvételi arány 43% volt, a legmagasabb adat az összes eddigi lengyel EP-választáson.

Még élesebb a verseny Romániában, ahol az első exit poll szerint holtversenyben állhatnak a kormányzó szociáldemokraták (PSD) és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) 25,8-25,8 százalékkal. Az USR/Plus 23,9 százalékkal lehet harmadik. Eszerint még Victor Ponta volt baloldali kormányfő Pro Romania pártja küldhet EP-képviselőt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,4 százalékot szerezhet.

Az exit poll alapján a PSD jobban szerepelhetne, mint amire a felmérések utaltak, de Liviu Dragnea pártelnök szerint komolyan ki kell elemezniük ezeket az eredményeket. Romániában Klaus Iohannis elnök korrupcióellenes népszavazást is kiírt az EP-választással párhuzamosan, amivel az ellenzéki szavazókat próbálta mozgósítani. Azt nem tudni, hogy azon mi az eredmény, de a részvétel közel 50 százalékos volt, így biztosan érvényes lesz a népszavazás is.

Rovatok