Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz néppárti tagságától is függ a nagykoalíció az EP-ben

2019. május 28., kedd 14:22 | aznap frissítve

Emmanuel Macron pártja csak akkor szövetkezik az Európai Néppárttal, ha a Fidesz nem lesz benne a frakcióban, mondta a francia kormánypárt leendő EP-képviselője.

„Semmilyen szövetség nem elképzelhető az Európai Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt” - nyilatkozta kedden a Köztársaság Lendületben (La République En Marche – LREM), a francia elnök pártjának második helyezett EP-képviselője, Pascal Canfin.

A leendő EP-képviselő a France Inter rádióban beszélt, ahol interjút készítettek három francia párt leendő EP-képviselőivel, a hírt a Euronews szemlézte.

Arról volt szó a rádióműsorban, hogy milyen pártok szövetségéből állhat elő többség a júliusban megalakuló új Európai Parlamentben. A legvalószínűbb opció az, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt, a második legnagyobb erőt kitevő szociáldemokraták és a harmadik legnagyobb csoport, a liberálisok lépnek koalícióra. Azért van szükség egy többségi koalícióra, hogy az EP meg tudja választani az Európai Bizottság vezetőjét. Az Európai Bizottság vezetője fogja kialakítani az EU törvényhozási programját a következő öt évre.

A legesélyesebb jelölt a bizottsági elnöki pozícióra az Európai Néppárt jelöltje, a német Manfred Weber. Viszont szüksége lesz a Néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok támogatására is, hogy tényleg ő kapja meg a posztot. A liberálisok vezető erejének, a Macron-pártnak azonban úgy látszik, több problémája is van az Európai Néppárttal kötendő szövetséggel.

A Fideszt és Manfred Webert sem szeretik a Macron-pártiak

Az egyik kifogásuk a Fidesz. Pascal Canfin nincs egyedül azzal a véleményével Emmanuel Macron pártjában, hogy nem szabad együttműködniük egy, a Fideszt is a soraiban tudó néppárti frakcióval. Egyes vélekedések szerint az Európai Néppárt több tagja éppen azért próbált már hetekkel ezelőtt valamilyen módon elhatárolódni a Fidesztől, mert tudták, hogy rá lesznek utalva Emmanuel Macron segítségére a bizottsági elnök megválasztásakor.

Canfin szerint azonban nemcsak a Fidesz a gond: magával Manfred Weberrel sem szimpatizálnak. „Nézőpontunk szerint Merkel kedvenc jelöltje teljesen alkalmatlan az elnöki pozícióra” – mondta Canfin az interjúban. Hozzátette azért, hogy a Köztársaság Lendületben nem zárja ki Weber támogatását, de feltételekhez fogják kötni.  

Minden bizonnyal nem a Fidesz kizárása a frakcióból az egyetlen feltétel: Emmanuel Macronnak ennél sokkal fontosabb politikai céljai is vannak az EU-ban, nevezetesen a gazdasági és pénzügyi összefogás erősítése Nyugat-Európában. Hosszú egyeztetések kezdődnek, ahol sokféle témában tehetnek engedményeket egymásnak az EU vezető politikusai, és mindegyik számítani fog abban, hogy ki adja be a derekát végül az együttműködésbe.

Kedden délután hozzá is látnak a tárgyalásoknak: az összes uniós ország vezetője összeül Brüsszelben, hogy elkezdjék kitalálni, milyen többség állhat össze, és kit jelöljenek az Európai Bizottság élére.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok