Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában nő az igény a politikai változásra

2019. június 3., hétfő 11:27 | aznap frissítve

Az országos és a kisebbségi magyar politikában sem maradhat semmi a régiben az EP-választás után.

Szlovákiában meglepetéssel zárult az EP-választás: hosszú idő óta nem a szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer) nyert, hanem a közelmúltban megválasztott új köztársasági elnök, Zuzana Čaputová által vezetett Progresszív Szlovákia/Együtt koalíció. 20 százalékot szereztek, és öt pontot vertek rá a Smerre.

Az eredmény afelé mutat, hogy nagy politikai átalakulás zajlik Szlovákiában, ami akkor kezdődött, amikor tavaly februárban meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót. Az eset a szlovák politikai vezetés korrupciós ügyeire és a szervezett bűnözéssel való kapcsolataira világított rá.

Felerősödött a változás, megtisztulás iránti igény a választókban, aminek az első meglepetésszerű jele az volt, hogy márciusban a korrupcióellenes üzenetekkel kampányoló környezetvédelmi aktivista és jogásznő Zuzana Čaputová nagy fölénnyel megnyerte a köztársaságielnök-választást a Smer jelöltjével szemben. Ez a folyamat folytatódott az EP-választáson.

A szlovákiai magyar politikának is meg kell újulnia

A szlovákiai magyar politikát is felrázhatja a szavazás eredménye: 2004 óta először nem jutott be szlovákiai magyar képviselő az Európai Parlamentbe. A Magyar Közösség Pártja (MKP) 396 szavazattal maradt le az öt százalékos bejutási küszöbtől, a Híd-Most pedig 2,6 százalékkal zárt. A harmadik magyar párt, amelyik indult a választáson, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) 0,26 százalékot ért el. A negyedik szlovákiai magyar párt, a Magyar Fórum májusban tartotta az alakuló közgyűlését, az EP-választáson még nem vettek részt.

A Híd-Most stratégiája a 2009-es megalakításuk óta az volt, hogy túllépnek a magyar-szlovák megosztottságon, közös ügyeket karolnak föl és mindkét nemzetből szereznek szavazatokat. Az MKP hagyományosan csak a magyar szavazókat szólítja meg Szlovákiában, a másik két alakulatnak is alapvetően ez a célja.

Az MKP a választás másnapján egyeztetésre hívta a magyar pártokat. A Híd azzal reagált: kötelességüknek tartják, hogy tárgyaljanak, de nem mindegy, hogy miről. „A magyar közösség képviseletében fel kell tennünk a kérdést, mi a fejlődés biztosítéka. A tisztán etnikai alapú politizálás, vagy az együttműködés?” – idézte a párt közleményét a ma7. A Magyar Fórum elnöke azt üzente, hogy először az MKP és a Híd egyezzen meg a közös stratégiáról, azután készek tárgyalni.

A Híd elnöksége szombaton értékelte a választás eredményét, és foglalkozott a más pártokkal történő együttműködés lehetőségével is. Azt ugyanakkor elutasították, hogy más pártok határozzák meg az értékeiket és a politikai stílusukat, írták közleményben. Azt is tudatták: érzik annak felelősségét, hogy 2020-ban ne ismétlődhessen meg az, ami az EP-választáson történt: hogy a magyar kisebbség képviselet nélkül maradt.

A győztes szlovákiai párt a magyarokat is készül megszólítani

A győztes Progresszív Szlovákia párt a magyar kisebbség felé is nyitott, egyelőre legalábbis a gesztusok szintjén. A listavezetőjük, Michal Šimečka magyar nyelvű Facebook-posztban felajánlott a választás estéjén, hogy EP képviselőként a szlovákiai magyarok érdekeit is védeni fogja csakúgy, mint a többi Szlovákiában élő nemzeti kisebbség és polgár érdekeit.

A párt elnökségi tagja, a szlovák és magyar származású Martin Dubéci szombaton az Új Szónak azt mondta: „Minden polgárnak, függetlenül attól, hogy magyar, roma, bolgár vagy éppen szlovák, lehetőséget kell adni arra, hogy megélhesse, fejleszthesse az anyanyelvi kultúráját és identitását. Mi ezekre garanciákat szeretnénk adni.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok