Index Vakbarát Hírportál

Cseh Katalin lett a liberális frakció alelnöke az EP-ben

2019. június 19., szerda 12:58 | aznap frissítve

A Momentum EP-képviselőjét, Cseh Katalint választotta nagy többséggel egyik alelnökének az Európa Megújul frakció.

A Momentum EP-képviselőjét, Cseh Katalint választotta egyik alelnökének az Európai Parlament liberális frakciója szerda délelőtt. A Renew Europe (Európa Megújul) nevű képviselőcsoport vezetője pedig a volt román miniszterelnök és volt EU-biztos Dacian Cioloș lett.

A liberálisok alkotják a harmadik legnagyobb képviselőcsoportot az Európai Parlamentben a néppárti és a szociáldemokrata frakciók után.

A 108 fős frakcióból 106-an szavaztak a szerda délelőtti ülésen, Cseh Katalin a második legtöbb szavazattal, 82-vel lett alelnök. A magyar politikus az EP-választás előtt is szerepet vállalt a liberális pártcsaládban: tagja volt annak a „Team Europe” nevű csapatnak, amely a liberálisok nemzetközi kampányát vezette.

„Kimondhatatlan öröm és büszkeség, hogy a mai nappal megválasztottak az Európa megújításáért dolgozó frakció, a Renew Europe alelnökének – nyilatkozta Cseh Katalin az EUrologusnak. – Hatalmas elismerés és biztatás ez annak a több százezer embernek, aki májusban a Momentumot választotta – és annak a több milliónak, aki egy szabadabb, sikeresebb, európaibb Magyarországot szeretne. Velük és értük fogok dolgozni a következő években egy tisztább, demokratikusabb Magyarországért és egy dinamikusabb, megújuló Európáért.”

Kelet-Európából választottak vezetőt is a liberálisok

A frakciónak lett egy első alelnöke a holland Malik Azmani személyében, hat másik alelnöki posztot a magyar politikus mellett spanyol, brit, bolgár, belga és francia képviselők töltenek be.

Az új frakcióvezető Dacian Cioloș a megválasztása után Európa összetartozását hangsúlyozta: „Egyetlen, északtól délig, kelettől nyugatig húzódó Európában hiszek, egy innovatív és versenyképes Európában, egy unióban, amelyik megvédi az állampolgárait, kiáll a szabadságuk és a jogaik mellett.” Hozzátette: a képviselőcsoport a következő években arra fog koncentrálni, hogy teljesítse az európai polgárok jogos elvárásait olyan területeken, mint a szociális védelem, a vállalkozások ösztönzése, a klímavédelem, a migráció és a digitális átalakulás.

A frakcióvezetői pozícióra a holland Sophie in 't Veld pályázott még jó eséllyel, végül 41-65 arányban alulmaradt a román jelölttel szemben.

Korábban tíz éven át a belga Guy Verhofstadt vezette a liberálisokat az Európai Parlamentben. Ő most arra készül, hogy az Európai Parlament elnöke lehessen. A saját frakciója támogatja, a két másik nagy csoport: a Néppárt és a szociáldemokraták még nem álltak elő hivatalos jelölttel. Az, hogy végül ki lesz az Európai Parlament elnöke, nemcsak a parlamenten múlik, hanem azon is, hogy az EU más fő testületeinek: az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak az élére milyen pártállású és milyen nemzetiségű politikusok kerülnek. Ugyanis arra fognak törekedni az EU vezetői, hogy politikailag és földrajzilag kiegyensúlyozzák a fő tisztségeket. Az államfők és kormányfők az eheti ülésükön kezdenek el érdemben tárgyalni a nevekről.

Ez a korábbi ALDE-frakció

A frakció múlt héten kapta a Renew Europe nevet, korábban Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) néven futott. Mint az összes többi európai parlamenti képviselőcsoport, ez is nagyon sokszínű: megfér benne például egymás mellett a gyakran EU-ellenes, populistának tartott cseh kormánypárt, az ANO 2011, és Emmanuel Macron francia elnök nagyon szoros európai együttműködést hirdető mozgalma, a Köztársaság Lendületben is. A népes, 21 fős francia delegáció azzal a feltétellel csatlakozott a képviselőcsoporthoz, hogy új formát adnak neki, és a liberális és demokrata elnevezés helyett egy széles, Európa-párti összefogást sugalló névvel látják el.

A frakció legnagyobb erejét a francia küldöttség adja (21 képviselő), utánuk a brit Liberális Demokraták következnek (17 képviselő), majd a román Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) – Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) (4+4 képviselő) és a Német Szabad Demokrata Párt (FDP) – Szabad Választók pártja (5+2 képviselő).

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét frakció-alelnöknek választja a Renew Europe képviselőcsoport az Európai Parlamentben, 2019. június 19-én. Fotó: Renew Europe Group 2019)

Rovatok