Index Vakbarát Hírportál

Weber: Orbán és Macron nyírta ki a csúcsjelöltség intézményét

2019. július 2., kedd 19:32

„Itt kezdődött az utazásom tavaly szeptemberben, és itt ér véget” – nyilatkozta Manfred Weber Strasbourgban kedden este. Az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje az Európai Bizottság vezetésére a szóvivőjén keresztül bejelentette, hogy nem folytatja a küzdelmet azért a tisztségért, amelyre a kereszténydemokrata pártcsalád tavaly kiválasztotta.

Az Európai Tanács közben Brüsszelben megnevezte a jelöltjét az Európai Bizottság élére, a német védelmi miniszter Ursula von der Leyen személyében. Ez egyúttal azt jelenti, hogy az EU-s országok vezetői nem az európai parlamenti pártok által javasolt emberek közül választottak valakit erre a tisztségre, vagyis megdőlt a csúcsjelölti rendszer. Öt évvel ezelőtt állítottak először hivatalos jelölteket a pártcsaládok, akkor sikerült közülük választani, így lett Jean-Claude Juncker a bizottság elnöke.

A Politico úgy értesült, hogy Manfred Weber a Néppárt strasbourgi frakcióülésén Emmanuel Macront és Orbán Viktort okolta azért, hogy egy alkalom után megbukott a csúcsjelöltség intézménye.

Az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia az állami vezetők jelöltjét, Ursula von der Leyent ahhoz, hogy európai bizottsági elnök legyen belőle. A parlamentnek innentől több lehetősége van: lehet, hogy ragaszkodnak a csúcsjelöltekhez, akkor viszont már csak Frans Timmermans vagy Margrethe Vestager jöhet szóba. Valószínűbb azonban, hogy ők is elengedik a csúcsjelöltség intézményét erre a körre. Ettől azonban még nem biztos, hogy Ursula von der Leyen személyét jóváhagyják: a szociáldemokrata frakcióban nagy ellenkezést váltott ki a jelölése, és a második legnagyobb frakció tiltakozása megakaszthatja a jóváhagyást.

Ha az Európai Parlament leszavazza a vezetők jelöltjét, akkor egy hónapon belül új jelöltet kell állítania az állam- és kormányfőknek.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok