Index Vakbarát Hírportál

Betartanak a fideszes alelnökjelölteknek az EP szakbizottságaiban

2019. július 10., szerda 09:59 | aznap frissítve

A liberális frakció után a balközép képviselők is bejelentették, hogy kollektíven leszavazzák a Fidesz-KDNP bizottsági alelnökjelöltjeit Brüsszelben.

Az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciója úgy döntött, hogy mindegyik alakuló parlamenti szakbizottságban le fogják szavazni a Fidesz-KDNP alelnöki posztokra pályázó képviselőit. A szakbizottságokban ma délután tartják azokat a szavazásokat, amelyek jóváhagyják a frakciók jelöltjeit ezekre a pozíciókra. Öt magyar, Fidesz-KDNP-s politikust jelöltek alelnöknek különböző témákkal foglalkozó szakbizottságokba:

Mindegyik szakbizottságnak egy elnöke és négy alelnöke van. Az egyes bizottságok elnökségének a parlamenti erőviszonyokat kell tükröznie. Nem lehetséges például csak nőkből, vagy csak férfiakból álló elnökséget felállítani, vagy nem jöhet az egyes bizottságok összes alelnöke egyetlen tagállamból.

A frakcióvezetők múlt héten megállapodtak róla, hogy melyik posztokra kiket jelölnek. A szakbizottságok tagságának is jóvá kell hagynia ezeket a jelöléseket – erre kerül sor szerda délután Brüsszelben. Ez a jóváhagyás a legtöbb esetben csak formalitás, viszont többször volt már rá példa, hogy jobboldali, EU-ellenes jelölteket nem támogatott a szakbizottság tagsága, a frakcióvezetői szinten történt előzetes megállapodás ellenére sem.

A liberális–integrációpárti Renew Europe képviselőcsoport kedden jelezte, hogy nemmel fog szavazni a Fidesz-KDNP és a lengyel Jog és Igazságosság jelöltjeire, mert az általuk vezetett kormányok ellen jogállamisági eljárás folyik. Hozzájuk kapcsolódnak a szocialisták a szerda délelőtti döntésükkel. A Népszava kedden arról írt, hogy a Zöldek képviselőcsoportja is ugyanígy fog tenni.

A szociáldemokraták a második, a liberálisok a harmadik, a Zöldek a negyedik legnagyobb képviselőcsoport az Európai Parlamentben. Együtt könnyen megtorpedózhatják a Fidesz-KDNP-s jelöléseket.

Az európai integráció rombolói

A Demokratikus Koalíció EP-küldöttségének vezetője, Molnár Csaba közleményben indokolta a frakciójának a döntését: „ Az ok egyszerű – írta. – Az európai politika irányításában nem vehetnek részt a közös Európa ellenségei, az európai integráció rombolói.”

Ujhelyi István, az MSZP képviselője megjegyezte: „Deutsch Tamás költségvetési ellenőrző bizottságban betöltött alelnöki posztja önmagában az európai értékek arcul csapásával érne fel.” Hozzátette: ezzel a határozattal Egyértelmű jelzést küldenek Orbán Viktornak: „aki a jogállamiság lebontásával putyini diktatúrát épít Európa közepén, annak nincs helye az EP meghatározó posztjain sem.” 

Korábban három alelnöksége volt a Fidesz-KDNP-nek

Az előző parlamenti ciklusban három szakbizottságban töltött be alelnöki pozíciót Fidesz-KDNP-s politikus: Bocskor Andrea a kulturális és oktatási szakbizottságban, Gál Kinga az állampolgári jogi, igazság- és belügyi szakbizottságban, Tőkés László a külügyi szakbizottság emberi jogi albizottságában.

Az EP szakbizottságai jelentéseket fogadnak el, ezekkel alakítják a jogalkotási javaslatokat. A plenáris ülésen megvizsgálandó módosításokat javasolnak és tárgyalócsoportokat neveznek ki a nemzeti kormányokkal folytatott jogalkotási tárgyalásokra. Saját kezdeményezésű jelentéseket fogadnak el, szakértői meghallgatásokat szerveznek, valamint ellenőrzik a többi uniós szervet és intézményt.

A szakbizottságok elnökségét két és fél évre választják meg. Az elnök és alelnökök vezethetik a bizottság üléseit, ezen kívül adminisztratív, pénzügyi, munkaszervezési feladatokat látnak el. Ők tesznek javaslatot az ülések napirendjére, tehát van beleszólásuk olyan gyakorlati kérdésekbe, hogy milyen témával foglalkozzon a szakbizottság, melyik ügyre mennyi idő jusson, vagy például milyen szakértők szólaljanak föl egy meghallgatáson.

A szakbizottságok tartalmi munkájáról azonban nem ők döntenek, hanem a koordinátorok, akikből minden frakció kinevez egyet mindegyik szakbizottságba. A koordinátor képviseli a frakció érdekeit abban a szakbizottságban a politikai egyeztetések során.

Múlt héten bejelentették, hogy a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó bizottságban (DEVE) az Európai Néppárt frakciójának a Fidesz-KDNP-s Hölvényi György lesz a koordinátora. Ebbe a kinevezésbe nincsen beleszólása a liberális és szociáldemokrata frakcióknak, a néppárti képviselők döntik el, hogy kit neveznek ki szakbizottsági koordinátoruknak.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok