Index Vakbarát Hírportál

Gyöngyösi és Ujhelyi nem szavazta meg Ursula von der Leyent

2019. július 16., kedd 22:11 | négy éve frissítve

A magyar EP-képviselők közül a jobbikos Gyöngyösi Márton és az MSZP-s Ujhelyi István elutasította az állam- és kormányfők jelöltjét az EU vezető posztjára.

Szűk többséggel választották meg az Európai Bizottság elnökének a német védelmi miniszter Ursula von der Leyent kedden este Strasbourgban, az Európai Parlamentben. A magyar EP-képviselők túlnyomó többsége elégedett volt a jelölttel, vagy kompromisszumos megoldásként elfogadta.

Gyöngyösi Márton és Ujhelyi István, a Jobbik és az MSZP képviselője azonban nemmel szavazott.

A Fidesz-KDNP delegációja támogatta Ursula von der Leyen megválasztását, „megelőlegezett bizalommal, de határozott elvárásokkal van az Európai Bizottság új elnöke iránt” – írta a kormánypárti küldöttség közleményben Von der Leyen kedd esti megválasztása után.

„Bízunk benne, hogy a néppárti Ursula von der Leyen vezetésével olyan új Európai Bizottság fog felállni, amely kiegyensúlyozottabb, józanabb uniós vezetést hoz és új korszakot nyit az unió bevándorláspolitikájában is – fogalmaztak. – Az Európai Bizottság új elnökén számon fogjuk kérni a magyar emberek akaratát. A magyar emberek ugyanis egyértelművé tették, hogy olyan új uniós vezetőket szeretnének, akik megállítják a  bevándorlást, tisztelik a közép-európai országokat, a nemzeteket és nem sértik a nemzetek szuverenitását.”

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a választást megelőző parlamenti vitán azt mondta: „Az Európai Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, az uniós szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani.”

Dobrev Klára, a DK képviselője nyugodt szívvel szavaz Ursula von der Leyen elnökségére – posztolta a Facebook-oldalára. Úgy jellemezte a német védelmi miniszter szereplését, hogy egy igazi európai demokrata mondott beszédet, és a kezdeti bizonytalankodás után határozott programmal, konkrét tervekkel érkezett. Rámutatott, hogy Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusként pontosan ugyanazokat az ügyeket vette a programjára, amelyekkel a DK is kampányolt: európai minimálbér, az európai munkanélküli ellátás és az európai gyermektámogatások bevezetése, a multinacionális technológiai cégek tisztességes adóztatása és klímavédelmi célok. „Más pártcsaládhoz tartozunk, valószínűleg sok vitánk lesz a következő években, de mindketten egy erős Európát, az Európai Egyesült Államokat támogatjuk” – írta Dobrev Klára.

A Momentum Mozgalom két képviselője is igennel szavazott, de nem volt egyszerű számukra a döntés. „Von der Leyen személye egy kompromisszum eredménye – egy olyan kompromisszumé, amely Magyarország szempontjából jónak számít. Von der Leyen saját frakcióján belül a progresszív jelöltek közé tartozik. Sokkal jobb bizottsági elnök lesz, mint a Fideszt védelmező Manfred Weber lett volna – írta Facebook-oldalán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Ugyanakkor maradtak benne kérdőjelek, mert pont a számára legfontosabb kérdésekre nem adott egyértelmű válaszokat és vállalásokat von der Leyen, tette hozzá.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője délelőtti felszólalásában kijelentette, meg kell változnia annak, hogy „az Európai Unió nem vesz tudomást Orbán Viktor magyar miniszterelnök populizmusáról". Fel kell lépni azok ellen, akik az unió szétverésén dolgoznak, biztosítani kell azt, hogy az unió egységes, virágzó és biztonságos, az értékek uniója legyen, mondta.

Az MSZP és a Jobbik képviselői nemmel szavaztak

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője az Ursula von der Leyen kedd délelőtti beszéde utáni vitán arról beszélt: az, hogy a bizottsági elnökjelölt egyáltalán részt vett az Európai Parlament kedd délelőtti meghallgatásán, azt jelenti, hogy az Európai Unió vezetői nem tanultak korábbi hibáikból, és semmibe vették az EP csúcsjelölti rendszert érintő döntését.

„Én az emberek Európájáért dolgozom. Az európai emberek elégedetlenek, amiért a fejük fölött döntenek. Ha pedig a nagypolitika cinikusan viselkedik, ne csodálkozzanak, ha az euroszkepticizmus erősödik” – mondta. Hozzátette: „Reménnyel tölt el, hogy felszólalásom azon kevesek egyike volt, melyet taps fogadott, és ez megerősít abban, hogy a következő öt évben az emberek Európájáért dolgozzak, ahol az ígéreteket betartják, a választókat pedig tisztelik.”

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az egyik közösségi oldalon közzétett nyilatkozatában kijelentette, támogatja Ursula von der Leyen programját, azonban továbbra is ellenzi kiválasztásának módját. „Erős beszédet mondott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje a strasbourgi plenáris ülésen, megválasztását azonban elvi okokból mégsem támogathatom” – nyilatkozta a Hírklikknek az MSZP képviselője.

„Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács semmibe vette a választókat, semmibe vette az Európai Parlament közvetlenül megválasztott képviselőit, amikor semmibe vette a csúcsjelölti rendszert és hátsó szobákban kötött kicsinyes alkuk mentén tett javaslatot, többek között Ursula von der Leyen személyére. A német politikusnő Európa-pártisága és - nem egy esetben egyébként Orbánnal szembeni - kiállása támogatható, nem mehetünk el azonban amellett, hogy megválasztására miként és hogyan kerül sor” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a „csúcsjelölti” rendszer nem tökéletes, ahogyan az európai intézményi rendszer bonyolult működésében is számos kivetnivaló van.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok