Index Vakbarát Hírportál

Kérdezzen az új magyar EP-képviselőktől!

2019. július 16., kedd 05:02 | négy éve frissítve

Kilenc magyar képviselő most szerzett először mandátumot az Európai Unió képviselő-testületében. Négyükkel találkozunk ezen a héten Strasbourgban, az EP második plenáris ülésén, hogy feltegyük nekik az önök kérdéseit. Küldjék el, hogy mit szeretnének kérdezni Hidvéghi Balázstól (Fidesz), Ara-Kovács Attilától (DK), Donáth Annától (Momentum) vagy Gyöngyösi Mártontól (Jobbik) az eurologus@mail.index.hu címre! Röviden bemutatjuk, hogy kik ők.

Hidvéghi Balázs Brüsszelből erősíti tovább a Fidesz kommunikációját

A Fidesz-KDNP listájának 12. helyén bejutó Hidvéghi Balázs a Fidesz egyik régi tagja: 1989-ben lépett be a pártba. Korábban már dolgozott az Európai Parlamentben, politikai tanácsadóként a Fidesz-KDNP küldöttsége mellett. A pályájáról szóló részletes cikkben az Index úgy jellemezte, hogy ő a Fidesz „jolly jokere”, mert többféle pozícióban feltűnt már: az EP-s munkája után 2008-tól a Fidesz kampányfőnök-helyettese volt, majd helyettes államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztériumban és szóvivő a Magyar Nemzeti Banknál. 2016 óta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hidvéghi Balázs 49 éves, Budapesten született, négy gyermeke van. Angol-magyar szakos tanárként végzett az ELTE-n, diplomáciát és nemzetközi kapcsolatokat tanult a Leeds-i Egyetemen, huszadik századi európai történelem, nemzetközi kapcsolatok és geopolitika témában kutatott a strasbourgi Robert Schuman Egyetemen. Egyik alapítója volt az állampolgári ismeretek oktatásával foglalkozó Civitas Egyesületnek. Évekig dolgozott az Európa Tanács ifjúságpolitikai referenseként Strasbourgban.

Az állampolgári jogi és belügyi szakbizottságban, a LIBE-ben lett tag, ez az a bizottság, amelyikben megszületett a magyarországi jogállam állapotáról szóló Sargentini-jelentés, és amelyik a menekültügyi szabályok reformjával is foglalkozik.

A román kommunista rendszer ellenállója a DK soraiban

Ara-Kovács Attila, a DK listájának negyedik, meglepetéshelyén bejutó képviselő hatvanhat éves külpolitikai szakértő. A Kolozsvári Egyetem filozófia, pszichológia, történelem szakán végzett. Az Ellenpontok című szamizdat folyóirat alapító főszerkesztője volt. 1982-ben letartóztatták, majd egy évvel később kitoloncolták Romániából. Magyarországon hosszú ideig az Európa Könyvkiadó felelős szerkesztője volt, a kilencvenes években az EuroConnect nemzetközi tanácsadócég elelemzőjeként dolgozott Párizsban és Hongkongban. Az ezredfordulón az SZDSZ külügyi irodáját irányította, a kétezres években pedig a Külügyminisztérium Stratégiai Tervező és Elelemző Főosztályán volt vezetőhelyettes, majd megbízott vezető. 2008 óta szabadúszó újságíró, az Együtt-PM szövetség tanácsadója volt – írta róla a HVG.hu.

„Filozófia-szakon végeztem, írónak készültem, aztán gyorsan magával ragadott a geopolitika. Dolgoztam Párizsban, Bécsben és – Hongkong központtal – egész Dél-kelet Ázsiában. Később diplomata lettem, de szerencsére ez parányi és feledhető epizódnak bizonyult, miképp az alapvetően hazug köztisztviselői létben eltöltött néhány évem is. A külvilág és a nemzetközi kapcsolatok iránti érdeklődésem viszont megmaradt” – írta saját magáról a Magyar Narancsnak, ahol rendszeresen jelentek meg elemzései.

DK-s képviselőtársaival együtt az EP szociáldemokrata frakciójába lépett be. A mezőgazdasági (AGRI) és a biztonságpolitikai (SEDE) ügyekkel foglalkozó két szakbizottságban fog dolgozni.

A momentumos képviselő hazajött, hogy változtathasson az országon

A Momentum egyik EP-képviselője, Donáth Anna Júlia 32 éves szociológus,  Budapesten született. Az ELTE-n végzett, és az amszterdami Vrije Egyetemen tanult Erasmus ösztöndíjjal. Az Amszterdami Egyetemen migrációs és etnikai tanulmányok szakon szerzett mesterdiplomát.

A Momentum alapító tagjai közé tartozik, szociálpolitikusként részt vett a párt programjának kidolgozásában is. Korábban dolgozott az Európai Bizottságnál és a Menedék Egyesület projektmenedzsereként is. Tavaly nyár óta a Momentum alelnöke.

„Kötelességünknek érezzük, hogy elindítsunk egy olyan mentalitásbeli változást, melynek eredménye egy sokkal tudatosabb, önállóbb, európaibb  társadalom és egy élhetőbb, befogadóbb ország – írta a Momentum honlapján. – Rengetegen hagyják el az országot, mert nem látnak esélyt a változásra, mert nincs valós alternatíva. Én azért költöztem haza hat év után, mert úgy éreztem, nekünk kell megteremtenünk ezt az alternatívát.”

A liberális, integrációpárti Renew Europe (Európa Megújul) frakció tagja, és az állampolgári jogi, belügyi bizottságban (LIBE) dolgozik.

Gyöngyösi Márton szerint a Jobbik a valódi bevándorlásellenes párt

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a párt korábbi országgyűlési frakcióvezetőjét, Gyöngyösi Mártont küldte Brüsszelbe. Független képviselő az EP-ben, nem csatlakozott egyik frakcióhoz sem, erre azonban bármikor lehetősége van. Az Indexnek adott interjújában azt mondta: egy jobboldali, konzervatív, a Jobbik keresztény értékrendje alapján álló európai pártcsaládba terveznek belépni. Az Európai Parlament külügyekkel foglalkozó szakbizottságában fog dolgozni. Nagy sikernek tartja, hogy függetlenként bekerült ebbe a bizottságba, ahol számos olyan döntés születik, mely az unió keleti határán található Magyarország életét nagyban befolyásolja – mondta az Alfahírnek.

A Jobbikot tartja a valódi bevándorlásellenes pártnak, mert ők hazaküldenék azokat a vendégmunkásokat is, akik az elmúlt években Ázsiából és Kelet-Európából költöztek Magyarországra. Helyettük a külföldön dolgozó magyarokat hívnák vissza. Az Európai Parlamentben szeretné elérni, hogy Magyarországon is hatásköröket kapjon az Európai Ügyészség, amely kivizsgálhatná a kormányhoz köthető korrupciós ügyeket. Az ellen dolgozna, hogy ne a magyarok bére legyen a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Gyöngyösi Márton 42 éves, Kecskeméten született. Gyermekkorát Egyiptomban, Irakban, Afganisztánban és Indiában töltötte. A dublini Trinity College-ban szerzett diplomát közgazdaság- és politikatudományból, tanult a nürnbergi Friedrich Alexander Egyetemen is. 2010-ig nemzetközi cégeknek dolgozott adótanácsadóként és adószakértőként Írországban és Magyarországon. 2006 óta vesz részt a Jobbikban, 2010-ben szerzett először országgyűlési mandátumot.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok