Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az EP-választásokon és Trump újraválasztásán múlhat Ukrajna jövője

2024. május 13., hétfő 21:30

Szijjártó Péter a hétfői, Pilisen tartott kampányeseményen az ukrajnai háború lezárásának lehetőségéről beszélt. A tárcavezető szerint az Európai Parlament (EP) esetleges idei jobboldali fordulatánál és Donald Trump előző amerikai elnök újraválasztásánál semmi sem kínál jobb esélyt a fegyveres konfliktus lezárására.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a városban tartott kampányeseményen először az ukrajnai háborúról beszélt, rámutatva, hogy hazánk több mint két éve közvetlenül szembesül annak minden súlyos negatív következményével, ráadásul a kárpátaljai közösség tagjai közül magyarok is halnak meg a harcokban.

Kiemelte, hogy nem látszik sok esély a konfliktus rövid időn belüli lezárására, aminek részben az is oka, hogy az európai politikai vezetők nagy többsége „háborús pszichózisban” szenved, vagyis a sajátjaként éli meg a háborút, és úgy látja, Ukrajna Európát és a demokráciát védelmezi – miközben ez nincs így.

Mert az Európai Unióért, a NATO-ért nem kell küzdeniük az ukránoknak, ugyanis sem az Európai Uniót, sem más európai országot, sem a NATO-t senki nem támadta meg

– szögezte le, és figyelmeztetett, hogy a nyugati válaszok eszkalációs veszéllyel járnak.

Kifejtette, hogy Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása változtathatna ezen a helyzeten.

„Ha Donald Trump nyerni tud, és ha esetleg itt június 9-én valamilyen mértékű jobboldali fordulatot el tudunk érni az európai parlamenti választásokon, annál jobb esélyt jelenleg semmi nem kínál a háború lezárásához” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Rovatok