Index Vakbarát Hírportál

Dobrev Klára: Azt tekintem ellenzékinek, aki Orbán Viktor rendszerét akarja leváltani

2024. május 30., csütörtök 14:30

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékminiszterelnöke és EP-listavezetője szerdán Nagykanizsán az MSZP-vel és a Párbeszéddel közös utcafórumon elmondta, hogy a választási törvények miatt szerinte csak úgy lehet leváltani Orbán Viktor rendszerét, ha a választások előtt az ellenzék koalíciót köt, és aki szerint nem kell ellenzéki együttműködés, „az vissza fogja állítani Orbán centrális erőterét”.

„Azt tekintem ellenzékinek, aki Orbán Viktor rendszerét akarja leváltani, mert aki az ellenzéket akarja leváltani, az erősíti Orbán rendszerét” – jelentette ki Dobrev Klára szerdán Nagykanizsán.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti listavezetője azt mondta, hogy a legfontosabb ellenzéki magatartás, hogy kezet nyújtunk mindenki felé.

A demokratikus ellenzék közössége mindig is színes volt: szociáldemokraták, liberálisok, zöldek, tisztességes jobboldaliak, mindenkinek helye van, mert Orbán rendszerét egy széles koalícióban lehet leváltani

– hangsúlyozta Dobrev Klára.

Kifejtette, hogy „aki elüti a többiek kezét, és azt mondja, hogy senki más, csak én”, és hogy nem kell ellenzéki együttműködés, „az vissza fogja állítani Orbán centrális erőterét”. A DK EP-listavezetője szerint június 9-én arról is szavazni kell, hogy Orbán Viktor rendszerét meg lehet-e buktatni.

Mint elmondta, „szégyen az, ami ma a kormányban, az oktatásban és az egészségügyben zajlik, és gyalázat, ahogy a hatalmon lévők gondolkodnak az erkölcsről, hazaszeretetről”, mert „ha egy fideszes bűnt követ el, akkor ők kimenekítik, mert nekik mindent szabad”. 

Ezért kaphatott kegyelmet „az Orbán család barátja”, K. Endre, Sulyok Tamás pedig szerinte „bűnöző, aki alkotmánybíróként is az osztrákokkal üzletelt.”

Erről szól Orbán kormányzása, hogy olyanokkal veszi körül magát, akik néma pártkatonák vagy zsarolható emberek

– jegyezte meg Dobrev Klára. A DK politikusa azzal folytatta, hogy azt hazudják, hogy Orbán Viktor szegény ember, holott „Európa leggazdagabb miniszterelnöke”, miközben Magyarországot az Európai Unió legszegényebb államává tette.

Hozzátette, hogy az önkormányzatokban kicsiben ugyanaz a fideszes világ uralkodik, valójában nem érdekli őket, hogy mi történik helyben az emberekkel. Ugyanakkor Dobrev Klára szerint miközben Orbán Viktor elveszi a pénzt a településektől, mégis vannak sikeres ellenzéki önkormányzatok, mint Pécs vagy Szombathely, ahol nem azzal dicsekszenek, hogy mennyi térkövet sikerült lerakni, hanem hogy milyen eredményeket értek el bérlakásprogramban, az elesettek támogatásában.

A miniszterelnök most az amerikai elnökválasztást akarja megnyerni, Brüsszelt akarja elfoglalni, állandóan háborúról beszél, de a magyar fizetésekről, a tisztességes nyugdíjakról, az egészségügy problémáinak megoldásáról egy szót sem szól

– mutatott rá Dobrev Klára.

Kifejtette azt is, hogy Orbán Viktor rendszerét az tartja életben, hogy „csinált magának egy hazug választási törvényt”, emiatt szerinte csak úgy lehet leváltani, ha a választások előtt az ellenzék koalíciót köt. „Nem az a kérdés, hogy tetszik vagy nem, ez matematika” – tette hozzá.

Rovatok