Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi sajtó: Orbánék kapták a legtöbb szavazatot, de új kihívójuk nagy győzelmet aratott

2024. június 10., hétfő 10:34

Rekordot döntött az EU-választáson való részvétel Magyarországon – számolt be az AP francia hírügynökség a magyar EP-választásról. Nemzetközi sajtószemle a június 9-ei választásokról.

„Orbán Viktor pártja kapta a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választásokon, de alulmúlta korábbi dominanciáját abban a versenyben, amelyben új kihívójával került szembe” – írta az AP francia hírügynökség elemzésében még a szavazatok 85 százalékos feldolgozottsága idején. 

Mint írják, akkor már az EP-választásokra vonatkozóan kirajzolódott a végeredmény: 44 százalékon állt a Fidesz, ami a 21 helyből 11 mandátumot jelentett Brüsszelben, ez 100 százalékos feldolgozottságnál sem változott. A lap megjegyzi: még 2019-ben 52 százalékos támogatottsága volt a kormánypártnak az európai parlamenti választáson, ami azt jelenti, 2 százalékkal több mandátumhoz jutottak, mint most.

„Magyar Péter Orbán Viktor legfélelmetesebb kihívója”

„Míg 2010 óta a Fidesz uralja a magyar politikát, sokan mélységesen elégedetlenek azzal, ahogyan kormányozta az országot. Mély gazdasági válság és a közelmúltban fideszes politikusokat érintő botránysorozat rázta meg a pártot, amely büszke a családi értékek és a keresztény konzervativizmus tiszteletére” – írja a lap, hozzátéve: ezek a tényezők vezettek ahhoz, hogy megjelent a politikai palettán Orbán legfélelmetesebb kihívója, Magyar Péter, aki mindössze pár hónap alatt felépítette Magyarország legerősebb ellenzéki pártját.

A Tisza Párt a szavazatok 30 százalékát szerezte meg vasárnap, ami hét küldöttet jelent az Európai Parlamentben – összegzik a magyar belpolitikai helyzetet. 

A francia hírügynökség úgy látta, az ötszörös kormányfő nyilatkozatai szerint a választásokat vetélkedőnek szánta, amely eldönti, hogy „Oroszország ukrajnai háborúja elnyeli-e Európát”.

„Erőteljesen kampányolt olyan kulturálisan megosztó kérdések ellen, mint a migráció és az LMBTQ-jogok, és attól tart, hogy politikai ellenfelei sikere esetén a háború Magyarországot is közvetlenül bevonhatja” – fogalmaztak. A magyar miniszterelnök az eredményeket összegző szavai, Brüsszelnek küldött távirata is ezt támasztja alá: Migráció stop, gender stop, háború stop, Brüsszel stop.

A Tisza Párt eredményvárójáról a következőképp adtak hírt: a támogatók tömege gyűlt össze Budapesten a Duna mellett. A szavazatszámlálás végéhez közeledve Magyar Pétertől az alábbi kijelentést idézték: „egy korszak végét jelenti. Ma Magyarországon elkezdődött a jövő”. 

A francia hírportál szerint Magyar azt tervezte, hogy az EP-választásokkal saját mozgalmát erősítse, és a 2026-os országgyűlési választáson legyőzze Orbán Viktort. „A 43 éves ügyvéd korrupcióval vádolja az Orbán-kormányt, és azt állítja a Fideszről, hogy egy propagandagépezet, ezzel társadalmi megosztottságot szított, sok változásra vágyó magyarban visszhangra talált” – áll elemzésükben, majd azzal folytatják, hogy ez a magyar belpolitika elmozdulását jelenti. Kitekintve a többi uniós tagállamra megjegyezték, hogy az Orbánhoz hasonló jobboldali populisták jelentős sikereket értek el Európa-szerte, amivel erősödik a migránsellenes hangulat is. A régió politikai elmozdulását jól mutatja, hogy a Mi Hazánk először küldhet képviselőt az Európai Parlamentbe: a 6 százalékuk 1 mandátumot jelent a pártnak. Szerintük az eredmények rámutatnak: az ukrajnai háború jelentősen megingatja az Európai Unió döntési képességét. 

Reuters: Orbánék az évtized leggyengébb választási eredményét érték el

Közel két évtizede a legrosszabb országos vagy uniós szavazás eredményét érte el Orbán Viktor magyar kormányfő Fidesze a vasárnapi európai parlamenti választáson, ahol egy politikai újonc legyőzte az összes többi ellenzéki pártot – értékelt a Reuters hírügynökség.

Elemzésük szerint a mostani eredményeket jelentősen befolyásolta, hogy amikor az ország épp kifelé tartott az EU legrosszabb inflációs hullámából, szexuális zaklatási botrány ingatta meg Orbán két kulcsfontosságú szövetségesét. Azt, hogy a Fidesz 2019-hez képest 2 mandátumot veszített, most 44 százalékos támogatottsággal 11 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe, szintén a kormánypárt kudarcának tartják. Megjegyzik: ugyanakkor a miniszterelnök nyilatkozatában a demokrácia győzelmének nevezte a vasárnapi magyarországi választásokat. „Háborús helyzetben és nehéz csatában fontos győzelmeket arattunk” – idézték Orbán Viktor támogatóinak szóló üzenetét, aki egyben aláhúzta, hogy az eredmények megerősítik kormánya politikai irányvonalát.

Az általuk politikai újoncnak titulált Magyar Péterről szólva elmondták, hogy az év elején a korrupció felszámolásával tett ígéreteivel robbant be a közéletbe, és azzal, hogy az Orbán alatt megkopott demokratikus fékeket visszahozza a magyar politikába. A Tisza Párt alelnökének kijelentéseiből azt is kiemelik, hogy az ellenzék 14 év alatt nem tudta kihívás elé állítani a miniszterelnököt. Szintén megemlítik a párt alelnökének 2026-os választásokra esedékes ambícióit. 

„Ez az eredmény Orbán Waterlooja. A vég kezdete. Ami történt, az egy politikai földcsuszamlás” – idézték Magyar Péter támogatóihoz intézett szavait.

Politico: Orbán megbicsaklott az EP-választáson

A Fidesz minden idők legrosszabb eredményét éri el az európai parlamenti választáson, miután az előzetes eredmények szerint egy új kihívó a szavazatok közel 30 százalékát szerezte meg vasárnap – számolt be a magyarországi EP-választásról a Politico. A lap megvárta a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságát, ami alapján a Fidesz 44 százalékos támogatottsága 11 mandátumot jelentett, az új Tisza Párt pedig 7 mandátumhoz jutott az Európai Parlamentben.

Emlékeztettek: a Fidesz az elmúlt két évtizedben csak egyszer szerzett a szavazatok 50 százalékánál kevesebbet, 2004-ben 47,4 százalékot kapott. Az eredményekről Krekó Péter, a Political Capital agytrösztje és ügyvezető igazgatója a lapnak úgy fogalmazott: „Ez a Fidesz óriási kudarca, új kihívójuk akadt Magyar Péter személyében, a választás az ő győzelmeként is értékelhető.” A Politico szerint ezt az Orbán-rezsim szidalmazásával érte el, a korrupciós vádakkal. Magyar nyilatkozataiból kiemelték, hogy támogatóinak megfogadta, visszaszerzi a Magyarországnak szánt uniós forrásokat, amelyeket Brüsszel a jogállamiságra hivatkozva befagyasztott. „Ma két választást tartottak, és mindkettőt megnyertük. Fontos győzelmeket arattunk egy nehéz csatában” – idézték Orbán Viktor szavait, kihívója az eredményeket szintén saját pártjuk győzelmeként értékelte: „Ez az Orbán-erőmű Waterlooja, a vég kezdete” – emelte ki a Politico Magyar Péter nyilatkozatából. 

Az amerikai lap szintén megjegyezte, hogy 58,7 százalékos részvétellel kiugró részvételi aránnyal járultak a magyarok a szavazóurnákhoz, szemben a 2019-es európai uniós választások 43,4 százalékával.

(Borítókép: Orbán Viktor beszédet mond a Fidesz eredményváróján 2024. június 9-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok