Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, együttműködne-e a Fidesz esetleges új pártcsaládjával

2024. február 23., péntek 12:29

Az Európai Bizottság elnöke szerdán utalt arra, hogy a júniusi EP-választások után nyitott lenne arra, hogy együtt dolgozzon az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) egyes politikusaival – bár az ő feltételei szerint.

„A határvonal a következő: kiállsz-e a demokrácia mellett? Megvéded-e az értékeinket? Nagyon szilárdan kiállsz-e a jogállamiság mellett? Támogatod-e Ukrajnát? Harcolsz-e Putyin azon kísérlete ellen, hogy meggyengítse és megossza Európát? És ezekre a kérdésekre nagyon világos válaszokat kell adni” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amikor arról kérdezték, hogy együtt dolgozna-e az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű párttal.

A Politico cikke szerint a válságok átvészelésével és ambiciózus éghajlatvédelmi jogszabályok előmozdításával töltött évek után Ursula von der Leyen második ciklusára készül az Európai Bizottság elnökeként, és nagyobb hangsúlyt fektet a biztonságra, az iparra és arra, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos törekvéseket a nagyvállalatok számára elfogadhatóbbá tegye.

Ehhez azonban szüksége lesz az EP-képviselők többségének jóváhagyására, ami az előrejelzések szerint jobbra fog tolódni. Az egyik előrejelzés szerint a nacionalista jobboldal és a szélsőjobb júniusban az Európai Parlamentben a mandátumok közel negyedét szerezheti meg.

Ahhoz, hogy megkapja az Európai Parlament támogatását – amit 2019-ben csak szűken sikerült elérnie –, Ursula von der Leyennek valószínűleg vagy a Zöldektől kell majd szavazatokat szereznie, vagy az ECR-től.

Azok a pártok, amelyekkel Von der Leyen együtt fog dolgozni, „Európa-pártiak, NATO-pártiak, ukránbarátok, egyértelműen a demokratikus értékeink támogatói” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Amikor a jobbközép Európai Néppárt (EPP) és az ECR közötti esetleges koalícióról kérdezték, Ursula von der Leyen ismét kitért a konkrét igen vagy nem válasz elől, és ehelyett azt mondta: „A jogállamiság ellen? Lehetetlen. Putyin barátai? Lehetetlen.”

A Fidesz is csatlakozna

Magát az ECR-t is megrázta a Fidesz csatlakozási szándéka, ami megrémítette a cseh, svéd és finn párttagokat. Ursula von der Leyen utalt arra, hogy az ECR-frakció néhány tagja kísértésbe eshet, hogy kilépjen a pártból, és csatlakozzon a Manfred Weber német EP-képviselő által vezetett Európai Néppárthoz (EPP).

Nem tudjuk, hogy a választások után kik alkotják az ECR-t. Milyen csoportok hagyják el az ECR-t, és csatlakoznak például az EPP-hez

– mondta, anélkül, hogy neveket említett volna. De az ECR egyes részei előtt nyitva hagyni az ajtót, ha azok megfelelnek az ő kritériumainak, mindazonáltal kockázatos politikai stratégia lehet – írta a lap.

A szocialisták hónapok óta azzal vádolják Manfred Webert, hogy „a szélsőjobboldalhoz simul”, különösen azzal, hogy hidat épít az EPP és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olasz Testvérek nevű pártja között. Egy kiszivárgott kiáltványtervezet szerint a szocialisták valószínűleg keményen rá fognak csapni erre a hangnemre a következő kampányban.

Az Ursula von der Leyennel közösen tartott sajtótájékoztatón Weber felvázolta azt a víziót, hogy a néppárt – amely a Politico felmérése szerint nagy fölénnyel nyeri a választásokat, a következő parlamentben is többséget szerez.

Ez a liberális és progresszív képviselők változó progresszív többségének végét jelenthetné, ami gyakran az éghajlati és környezetvédelmi témákról szóló szavazások körül tömörült, és kizárta az EPP-t – teszi hozzá a lap.

„Azt szeretném, ha az EPP olyan helyzetbe kerülne, hogy a következő Európai Parlamentben már senki sem kormányozhat a néppárt szavazatai ellenében. Ez a cél elérhető” – mondta.

Rovatok