Index Vakbarát Hírportál

Az egyik ellenzéki párt oda menne, ahonnan Orbán Viktorék kiléptek

2024. április 3., szerda 11:42

Róna Péter közgazdász, a Jobbik – Konzervatívok európai parlamenti listavezetője úgy látja, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek összefogásával a magyar baloldal elfoglalja természetes helyét a háromosztatú térben.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek elnökségi tagja, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, EP-képviselője, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselője március 28-án jelentette be, hogy a három párt stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött, amelynek 2024-re része a közös európai parlamenti és fővárosi lista, valamint a 2026-os országgyűlési választásokra közös miniszterelnök-jelölt, közös lista és közös program.

Róna Péter szerint ezzel

Európa politikai civilizációja három nagy hagyományból és tömörülésből áll össze: a szociáldemokráciából, a liberalizmusból és a kereszténydemokrata konzervatívból. Üdvözlöm a DK, az MSZP és a Párbeszéd összefogását, aminek segítségével a magyar baloldal elfoglalja természetes helyét ebben a felosztásban. A Momentum a liberális hagyományokhoz kapcsolódik, ez is rendben van.

A Jobbik – Konzervatívok EP-listavezetője úgy fogalmazott: „Sajnos Orbán Viktor – Putyin kérésére – szétverte a magyar konzervatív jobboldal kapcsolatát a kereszténydemokráciával. Kiesett annak szervezetéből, az Európai Néppártból, elvesztve a magyar konzervativizmus helyét ebben a három közül legnagyobb tömörülésben. Ide tart a Jobbik és én is, egyszerűen azért, mert hazánk elemi érdeke a gyümölcsöző kapcsolatok építése mindhárom irányzattal Orbán ostoba és korrupt rombolása helyett.”

Arról, hogy kinek éri meg az új ellenzéki összefogás, elemzők nyilatkoztak az Indexnek, ami ide kattintva érhető el.

Rovatok