Index Vakbarát Hírportál

Jávor Benedek nem indul az idei EP-választáson

2024. április 10., szerda 21:17

Nem lesz rajta a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek közös EP-listáján Jávor Benedek, dacára annak, hogy a Párbeszéd korábbi kongresszusán a párt listavezetőjének választották meg – közölte a Magyar Hang.

Mint korábban megírtuk, a Párbeszéd még január végén jelentette be az EP-listáját, amelynek az élén Jávor Benedek állt, aki 2014 és 2019 között már a párt EP-képviselője volt. A teljes lista elérhető korábbi cikkünkben.

Azóta viszont változott a helyzet, ugyanis a DK, az MSZP és a Párbeszéd választási koalícióra lépett. Ennek értelmében a három párt közös listát állít az EP-választásra is (erre egyébként Jávor Benedek is felkerült volna jó eséllyel). 

Elsőként az Index írta meg, hogy Jávor Benedek végül nem lesz rajta a listán, mivel nem élt a lehetőséggel, hogy a közös EP-lista hetedik helyére lépjen vissza. A pártnak több kérdést is küldtünk a kampánnyal, az EP-programmal kapcsolatban, és afelől is érdeklődtünk, hogy kit ajánlanak a közös EP-lista hetedik helyére. „A hármas szövetség és a pártok belső egyeztetései jelenleg is zajlanak az EP-lista kapcsán, a kérdésben szereplő hely jelöltjéről pedig a Párbeszéd – Zöldek kongresszusa fog határozni. Amint megszületik a döntés, tájékoztatjuk a sajtó munkatársait” – válaszolta az ellenzéki párt az Indexnek.

Jávor Benedek a Magyar Hang kérdésére azt mondta: saját kérésére nem fog szerepelni a közös listán. Azt is megkérdezték tőle, hogy ez azért van-e, mert a neve csak a közös lista 7. helyére került volna fel, vagyis jó eséllyel nem nyert volna mandátumot. Jávor erre azt mondta, hogy nem erről van szó, ugyanis állítása szerint

már akkor jelezte pártjának, hogy nem kíván rajta lenni ebben a formában az EP-listán, amikor formálódni kezdett a három párt együttműködése.

„Amikor a Párbeszéd felkért, egy zöld lista vezetését vállaltam. Ez a felállás azonban nyilvánvalóan nem ilyen lesz, akkor sem, ha ennek az együttműködésnek lehet a politikai racionalitása. Jobb, ha nem én képviselem ezen a listán a pártot, hanem valaki más” – mondta. Kérdésre válaszolva leszögezte azt is: nem fordított hátat a pártnak, marad a Párbeszéd tagja.

A három párt közös listája még nem ismert, de azt már bejelentették, hogy a listavezető Dobrev Klára lesz – sőt az első négy helyen csak DK-s politikusok lesznek. Az ötödik helyet egy MSZP-s politikus – vélhetően Tüttő Kata – kapja meg, a hatodik ismét a DK-é, majd a hetedik lehet a Párbeszéd jelöltje.

Jávor Benedek 2019-ben a Párbeszéd és az MSZP közös EP-listáján is szerepelt, ám nem sikerült mandátumot nyernie (a listájukról végül egyedül az azóta függetlenedő Ujhelyi István került be). Később Budapest brüsszeli képviseletét vállalta el.

Rovatok