Index Vakbarát Hírportál

Belenéztünk a magyar pártok listájába, váratlan neveket láttunk

2024. április 24., szerda 14:03

A Nemzeti Választási Iroda oldalán, az európai parlamenti választások fül alatt, a „nyilvántartásba véve” státusszal harmincöt szervezet rendelkezik.

A nyilvántartásba vett szervezetek között ott vannak a parlamenti képviselettel rendelkező pártok:

Nyilvántartásba vették azokat a pártokat is, amelyeknek jelenleg nincs sem a magyar, sem az európai parlamentben képviselőjük, de a közvélemény-kutatási adatok szerint átléphetik az 5 százalékos küszöböt:

Nem hiányzik a listából a 2022-es országgyűlési választáson 1,04 százalékot elérő Megoldás Mozgalom, és a két éve 0,70 százalékra képes Normális Élet Pártja sem.

Próbálkoznak a mandátumszerzéssel olyan, az országos politikából érkezők által vezetett pártok is, mint a Vona Gábor-féle Második Reformkor vagy a Jakab Péter alapította Nép Pártján. A 2022-es hatpárti ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is gyűjti az ajánlásokat a Mindenki Magyarországa Néppárt rajthoz állásához.

A szervezetek között találtunk olyan, a magyar politikatörténet korábbi szakaszaiból ismerős neveket, mint a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) vagy a Munkáspárt. Nyilvántartásba vették a Magyar Liberális Pártot és az Új Kezdetet is.

A birodalmi mozgalomtól a nemzetegyesítésig

A további szervezetek:

Május elejéig kell összegyűjteni az ajánlásokat

Sulyok Tamás köztársasági elnök március 12-én írta ki a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások időpontját. Az arra jogosultak június 9-én dönthetnek arról, hogy mely pártok képviselőit küldenék az Európai Parlamentbe, valamint kikre bíznák a helyi ügyek intézését, a települések irányítását. A kampányindító nagyelemzésünket erre találja. Hétvégi kampányriportunkat itt olvashatja.

Az EP-választáson csak az a párt állíthat listát, amely május 3-án 16 óráig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a települések lakosságszáma alapján a jegyzők állapították meg.

A polgármester-választáson indulóknak a jelöltséghez a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken legalább háromszáz, a százezernél több lakosú településeken legalább ötszáz ajánlást kell összegyűjteniük, a főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlás kell. A jelölteknek május 6-án 16 óráig kell összegyűjteniük az ajánlásokat.

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok