Index Vakbarát Hírportál

Több magyar párt még nem adta le ajánlásait, pedig vészesen közeleg a határidő

2024. május 1., szerda 16:12 | aznap frissítve

Május 3-án zárul a listák és a kötelezően összegyűjtött ajánlások leadásának határideje, ami a júniusi európai parlamenti választásokon való indulás feltétele, mégis eddig mindössze öt párt adta le a szükséges aláírásokat a Nemzeti Választási Irodánál. A maradék 33 jelölőszervezet egyelőre függőben van, de igyekezniük kell, hiszen alig több mint két napjuk maradt hátra.

Ahogy arról beszámoltunk, elsőként a Fidesz–KDNP adta le az ajánlásait a Nemzeti Választási Irodának (NVI) a szükséges 20 ezer aláírással, hogy indulhassanak és listát állíthassanak (63 jelölttel) a június 9-ei európai parlamenti választásokon. Másodikként a Mi Hazánk Mozgalom volt az – elsőként az ellenzéki pártok közül, ezt kihangsúlyozták –, amely 30 ezer ajánlást bocsátott az NVI rendelkezésére, ezzel bejelentve indulási szándékát (szintén 63 jelölttel). A Fidesz–KDNP-t jogerősen nyilvántartásba vette április 27-én az iroda, míg 30-án a Mi Hazánkat is, nem jogerősen.

Ugyanezen a napon (április 30-án), a Magyar Pétert alelnökként soraiban tudó Tisza Párt (12 jelölttel) és a Kétfarkú Kutya Párt (9 jelölttel) is leadta a szükséges ajánlásmennyiséget a választási irodánál, valamint ugyanezt a napot választotta a Megoldás Mozgalom is, hogy a maguk hétjelöltes listájához szükséges ajánlásokat leadják.

Utóbbi három párt státusza még csak „bejelentve”, de a május 1-je a majálisé, akkor a választási irodában sincs munka.

Igyekeznie kell viszont a többi pártnak, amelyek indulnának a júniusi EP-választáson, hiszen 

május 3., péntek 16 óra az ajánlások benyújtásának határideje,

és még igencsak sok párt és jelölőszervezet hiányzik a listából. Egészen pontosan 38 jelölőszervezetből mindössze öt adta le (bár mivel a Fidesz és a KDNP külön szervezetként van felvéve, így hat) az induláshoz szükséges aláírásokat. A Második Reformkortól (2RK) Vona Gábor kedden közölte, hogy ők már összegyűjtötték a szükséges aláírás-mennyiséget, viszont vagy nem adták még le az NVI-nél, vagy nem frissült egyelőre a honlap, ugyanis ott nincs jele ennek.

Arról viszont egyelőre nem sokat tudni, hogy mi a helyzet a DK–MSZP–Párbeszéd-összefogás közös listájával, a Momentum Mozgalommal, a Jobbikkal vagy éppen Jakab Péterrel és a Nép Pártján párttal. Legkésőbb két nap múlva kiderül, mely jelölőszervezeteknek sikerül a 20 ezer ajánlás begyűjtése, és kik maradnak le a szavazólapokról június 9-én.

Rovatok