Index Vakbarát Hírportál

Megint vita van a köztévés vitáról, a Tisza alelnöke kifakadt, megkapta a magáét a DK-tól és a Momentumtól

2024. május 22., szerda 13:29

Magyar Péter a közösségi oldalán üzent Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójának szerdán, miután kiderültek a választási vita részletei. Hogy ott lesz-e a szópárbajon, az nem derült ki. Továbbá arra kérte a vitára meghívott pártok képviselőit, hogy csatlakozzanak a Tisza Párt felhívásához. A DK és a Momentum már reagált is.

A Tisza Párt alelnöke közölte, hogy „azokkal a feltételekkel, amiket Papp »Hírhamisító« Dániel és Rogán Antal diktálnak, nem lehet vitát tartani. Az nem vita, hogy a hatalmas tömegbázissal rendelkező és a nullaszázalékos pártok vezetőit egyszerre hívják meg, és mindenki kap összesen 7 (!) percet, hogy elmondjon egy monológot, és aztán 1 percet kap, hogy reagáljon a másik 10 résztvevő által elmondottakra”.

A hatalmi elit retteg, hogy esetleg eljutna több millió honfitársunkhoz, hogy miként tették közösen tönkre a hazánkat, és hogyan vált Magyarország az unió második legszegényebb és legkorruptabb tagállamává, miközben negyvenezermilliárd forint érkezett az uniótól, és hogy miként tették tönkre a magyar oktatást és az egészségügyet és szinte mindent

írta Magyar Péter, aki szerint Papp Dániel hazudik az európai emberek által legfontosabbnak tartott témákról.

Az Eurobarometer adataira hivatkozva ugyanis azt állítja a köztévé, hogy a négy legfontosabb téma az EU biztonsága, a migráció, a mezőgazdaság és a demokrácia. Ugyanakkor Magyar Péter felhívta a figyelmet, hogy a hivatkozott kutatás szerint valójában az alábbi témákat tartják az emberek a legmeghatározóbbnak: társadalmi kirekesztettség, közegészségügy, új munkahelyek teremtése, az EU biztonsága. A magyar embereket leginkább foglalkoztató témák pedig a következők: közegészségügy, új munkahelyek teremtése, Európa jövője és a társadalmi kirekesztettség.

Magyar Péter felszólította Papp Dánielt, hogy

Továbbá kéri a vitára meghívott pártok képviselőit, hogy csatlakozzanak a Tisza Párt felhívásához. Szerinte ugyanis azon pártok, amelyek nem emelik fel a hangjukat a „Propaganda Minisztérium és a »köz«média feltételei és hazugságai ellen, mind részesei a Fidesz hazugsággyárának”.

A DK és a Momentum is reagált

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője, a közös lista kampányfőnöke a Facebookon reagált Magyar Péter szavaira az MTVA-vitával kapcsolatban.

Hagyjuk már a nyavalygást a vitákról! Nem kibúvókat kell keresni és kifogásokat gyártani. Nem a hírhamisító »köztévé« vitájáról kell vitatkozni. Hanem el kell menni az összes vitára, és állni kell a sarat. Bátran. Dobrev Klára így tesz. Ott volt a Partizán-vitán, ott lesz az összes többin is

– fogalmazott Molnár Csaba, hozzátéve, hogy arra hivatkozva nem menni az RTL, az ATV és a Blikk vitájára, hogy a „köztévén” nem demokratikusak a szabályok, egyszerűen nevetséges, és ez az emberek lenézése. Mint írta, remélik, hogy Deutsch Tamás és Magyar Péter elmennek a vitákra a kibúvók keresése helyett.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője a köztelevízióban szervezett vitával kapcsolatban pedig azt írta: Magyar Péternek sok igazsága van abban, hogy a köztévé ezt a vitát csak megúszni akarja, hogy minél kevésbé sérüljön benne a Fidesz.

De mégiscsak túlzás, hogy aki nem kizárólag úgy, arról és akkor hajlandó vitázni, ahogy Magyar Péter akarja, arról kijelenti, hogy a rendszer része – ez a Fidesz retorikája, amitől megszabadítani szeretnénk az országot. Ott leszek a köztévés vitán, hogy elmondjam a fideszes választóknak: egyedül Orbán Viktornak köszönhető, hogy nem érkeznek az uniós pénzek Magyarországra. Annak, hogy képtelenek abbahagyni a lopást. Annak, hogy nem hajlandóak csatlakozni az Európai Ügyészséghez

– közölte a Momentum elnöke, aki azt javasolja Magyar Péternek is, hogy jöjjön el, és beszéljen a köztévét néző fideszes választókhoz, mondja el, hogyan látta belülről a rendszer működését, mondja el, hogy szerinte miben hazudik a kormány, és mondja el, hogy mit gondol a köztévé vitaszervezési folyamatáról.

„Ne a vita feltételeiről vitatkozzon, hanem vegyen végre részt egy EP-listavezetői vitán! És legyen ott a többi vitán is. Mert a vita demokratikus minimum. Nem kegy vagy lehetőség, hanem valami olyasmi, amivel tartozunk a választóknak” – tette hozzá Donáth Anna. 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem vesz részt a vitán. Mint írták:

gondolkodtunk rajta, hogy Le Marietta is kifesti magát, és részt vesz az MTVA által szervezett úgynevezett EP-listavezetői vitán. Végül úgy gondoltuk, hogy jobb, ha az állítólagos viccpárt MKKP mégsem vesz részt ebben a bohózatban. Lassan ott tartunk, hogy egyesek vitát akarnak majd rendezni a köztévés vitáról folytatott vitáról, miközben az állami propagandatévé nem is vitát szervez a megszabott körülményekkel, hanem előrehozta a szilveszteri adásból a kabaréműsort, és elvárja, hogy biodíszletként szolgáljunk ehhez.

Az MKKP május 30-án inkább a köztévé adásával egy időben, a Várkert bazár előtt mikrofonokkal és pódiumokkal készül, hogy ott bárki elmondhassa, mit gondol az Európai Unió jövőjéről. 

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta Facebook-oldalára az MTVA levelét, amelyet a tervezett vitáról küldtek nekik. A levél szerint a vita a Várkert Bazárban lesz május 30-án. Este nyolckor kezdődik, és az M1 közvetíti élőben EP-választás 2024 – listavezetők vitája címmel, a tervezett időtartama körülbelül 100 perc lesz. A részletekről itt írtunk

(Borítókép: Papp Dániel  2024. március 12-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Rovatok