Index Vakbarát Hírportál

Több párt is oda menne, ahonnan a Fidesz távozott

2024. május 27., hétfő 07:27

Magyarországon tizenegy párt indul a június 9-i európai parlamenti választáson. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mandátumszerzés esetén melyik európai parlamenti frakciókhoz csatlakozhatnak a magyar EP-képviselők.

A Fidesz európai parlamenti képviselői 2021-ben léptek ki az Európai Néppárt frakciójából, azóta a függetlenek között foglalnak helyet. A KDNP-s Hölvényi György ezután is az EPP-frakció tagja maradt, és újra bejutó helyen van a kormánypártok európai parlamenti listáján.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója március végén négy lehetséges forgatókönyvet vázolt a Fidesz leendő EP-képviselőinek frakcióválasztására a 444 kérdésére:

Az Európai Néppárt népszerű célpont az idei EP-választáson induló magyar pártok között, korábbi nyilatkozatok alapján ehhez csatlakozna

Sőt lapunknak küldött válaszából kiderült, ha a Megoldás Mozgalom mandátumot szerez, szintén a néppárti frakcióhoz csatlakozna a képviselőjük. A tervüket az alábbi érvekkel indokolták: „Elsősorban nem az ideológiájuk miatt szimpatizálunk az Európai Néppárttal, hanem az innovatív munkahelyteremtés, a digitalizáció, illetve az új technológiákhoz való hozzáállásuk miatt látjuk a szinergiákat. Az Európai Néppárt tagjai 39 országból álltak össze, így a Megoldás Mozgalom nemzetközi tapasztalattal rendelkező képviselőivel lehetőség lenne közös eszmecserére, ügyek mentén tevékenykedni, politizálni.”

A baloldalon, a liberálisok között és a zöldeknél is lehet magyar politikus

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek Dobrev Klára vezetésével közös listán indulnak az európai parlamenti választáson. A Demokratikus Koalíció képviselői a Szocialisták és Demokraták frakció tagjai. Ebben a csoportban képviselte az MSZP-t Ujhelyi István is, aki 2022-ben kilépett a szocialista pártból.

Donáth Anna és Cseh Katalin a liberális Renew Europe frakcióban dolgoznak, a Momentum politikusai újrázásra készülnek. Az LMP-től azt a választ kaptuk, hogy mandátumszerzés esetén képviselőik a zöldek pártcsaládjához csatlakoznának az Európai Parlamentben.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt áprilisban jelentette be: taggyűlésük támogatta, hogy „a 2024. évi EP-választáson a párt listavezetőiként induló Le Marietta, Törley Kata (a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője) és Juhász Veronika tagsági tárgyalást kezdeményezzenek a Zöldek (Greens/EFA) pártcsalád részeként működő Európai Kalózok Pártcsaláddal, továbbá a tárgyalókat felhatalmazta az együttműködés részleteiben való megegyezésre. Az MKKP EP-képviselői tehát feltehetően a Zöldek pártcsaládhoz, azon belül pedig a külön csoportként működő Európai Kalózokhoz csatlakoznak.”

Nem mindenki döntött

A Második Reformkortól megtudtuk, még nem született hivatalos döntés arról, melyik frakcióhoz csatlakoznának. „A választásokat követően szeretnénk pártcsaládhoz csatlakozni, hiszen az nagyban segítené az európai parlamenti munkánkat, növelné annak hatékonyságát. Azonban a felelős döntés érdekében szeretnénk megvárni, hogyan alakul az új Európai Parlament, milyen esetleges változások fognak bekövetkezni a választások után a parlament és az egyes frakciók összetételében. A Második Reformkor egy ideológiák feletti, centrumban politizáló közösségként definiálja magát, ezek az értékek fognak vezetni minket a döntés során” – húzta alá a párt lapunk kérdésére.

Toroczkai László korábban az Identitás és Demokrácia frakciót nevezte meg lehetséges célként, viszont miután az ID kizárta soraiból az Alternatíva Németországért pártot, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke már egy új frakcióról írt X-oldalán: „Végre mi létrehozhatjuk azt az új európai frakciót, amelyet régóta szervezünk, és amely végre megalkuvások nélkül tud szembeszállni a globalistákkal! Emlékszünk arra, hogy Gunnar Lindemann (AfD) eljött a magyar–szerb határra is, hogy velünk együtt küzdjön a migráció ellen. Mi nem felejtünk. Kitartunk a szövetségeseink, a barátaink mellett, mi nem leszünk árulók, nem keressük Európa elpusztítóinak kegyeit.”

(Borítókép: Látogatók az Európai Parlament épületének megtekintésén egy ülésszakon kívüli napon 2024. május 25-én Strasbourgban. Fotó: Johannes Simon / Getty Images)

Rovatok