Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Magyarországnak még Brüsszelből is pecsétje van arról, hogy az igazságszolgáltatása teljesen független

2024. május 28., kedd 15:25

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált Emmanuel Macron hétfői, Drezdában tartott beszédére, melyben francia elnök az autoriter veszéllyel kapcsolatban negatív példaként Magyarországot említette.

Mint arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron vasárnap Németországba látogatott, hogy részt vegyen a háromnapos elnöki találkozón német kollégája, Frank-Walter Steinmeier meghívására. Hétfő délután Szászország fővárosába, Drezdába utazott, ahol a Fete de l'Europe (magyarul Európa-nap) ifjúsági fesztiválon a német fiatalokhoz szólva tartott beszédet. Emmanuel Macron itt arra szólított fel, hogy mindenki vegyen részt az EP-választásokon, hogy visszaszorítsák „az autoriter hajlamú pártokat” – az autoriter veszéllyel kapcsolatban negatív példaként Magyarországot, pozitívként pedig Lengyelországot említette.

A francia elnök kifejtette, hogy sokan akarják a pénzt Európától, de nem akarják az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét, a kultúra változatosságát és az egyetemek autonómiáját. 

Ez a tendencia nem tendencia, hanem valóság Magyarországon. Ez volt a valóság Lengyelországban is a csodálatos választásokig

– mondta.

Gulyás Gergely kedden az MTI-nek a francia elnök szavaira reagálva kijelentette: „Magyarországnak még Brüsszelből is pecsétje van arról, hogy az igazságszolgáltatása teljesen független, ezt a tényt a francia elnöknek is tiszteletben kell tartania.” Hozzátette, hogy szerinte ennek köszönhetően szabadították fel a Magyarországnak járó uniós költségvetési források nagy részét.

Ezért a francia elnöktől is azt várjuk, hogy ezeket a tényeket az európai parlamenti választási kampány utolsó szakaszában is tartsa tiszteletben, és ne tegyen vitássá olyan kérdéseket, amelyeket még a brüsszeli bizottság is egyértelművé tett

– mondta Gulyás Gergely.

Rovatok