Index Vakbarát Hírportál

Javultak a Fidesz és a DK kilátásai az EP-ben, a Kétfarkúak és a Mi Hazánk kárára

2024. május 30., csütörtök 15:30 | aznap frissítve

A Europe Elects korrigálta a Magyarországra vonatkozó EP-mandátumbecslését a legutóbbi előrejelzés közzétételét követően. A frissítés után már egy képviselővel többet jósolnak a Fidesznek és a Demokratikus Koalíciónak. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk azonban elveszítette a megjósolt egy-egy képviselőhelyét.

Korrigálta a Magyarországra vonatkozó EP-mandátumbecslését az Europe Elects – írja a hvg.hu. A frissített prognózis szerint

a Fidesz és a Demokratikus Koalíció kilátásai javultak, azonban két ellenzéki párt várható eredményei elmaradhatnak a korábban megjósolttól.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Europe Elects május végi adatai szerint a magyar kormánypárt támogatottsága az elmúlt három hónapban egy-egy képviselői hellyel csökkent, így az előrejelzések szerint a Fidesz kilenc EP-képviselőben reménykedhet a június 9-i választásokon, valamint megmaradhat az egyetlen KDNP-s mandátum.

A Europe Elects azóta korrigálta a Magyarországra vonatkozó EP-mandátumbecslését – írta meg a hvg.hu. A frissítés előtti állapot szerint a Tisza Pártnak hat mandátumot jósoltak, az uniós törvényhozásba a Demokratikus Koalíciótól három, a Kétfarkú Kutya Párttól és a Mi Hazánktól egy-egy képviselőhelyet vártak. A közzétett kutatás szerint a kormánypárti EP-képviselők elveszítették többségüket, csak 9+1 mandátum megszerzését feltételezte az Euractiv hírportál a 21-ből.

A módosítás után az MKKP és a Mi Hazánk elveszítette a megjósolt mandátumát, a kormánypártok feltételezhetően 11, a DK–MSZP–Párbeszéd-együttműködés jelöltjei pedig 4 képviselői helyben reménykedhetnek. A Tisza Párt várható mandátumaiban nincs változás.

A legújabb tagállami közvélemény-kutatások összesítése alapján Európában a szélsőjobboldali, konzervatív és EU-kritikus pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Demokraták és az Identitás és Demokrácia képviselőcsoportjának támogatottsága az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken. A prognózis az Európai Néppárt 180 képviselős sikerét vetíti előre.

Rovatok